Autoritatile au sarbatorit, ieri, cu fast Ziua Dunarii. In Delta, transportul este, insa, blocat pentru ambarcatiunile care vor sa intre pe canale. Apa din lacuri a ajuns la un nivel critic, pentru ca Administratia Rezervatiei nu a realizat programu
Autoritatile au sarbatorit, ieri, cu fast Ziua Dunarii. In Delta, transportul este, insa, blocat pentru ambarcatiunile care vor sa intre pe canale. Apa din lacuri a ajuns la un nivel critic, pentru ca Administratia Rezervatiei nu a realizat programul anual de decolmatari, o criza ecologica fiind de neevitat. Guvernul a alocat abia in iunie banii necesari interventiilor in Delta, desi se stia ca, dupa inundatii, asa cum au fost cele din 2006, aluviunile blocheaza alimentarea cu apa din Dunare a lacurilor si baltilor. Strategia nationala care prevede renaturarea zonelor agricole din Delta si constituirea unei rezerve de apa in lunca inundabila a Dunarii a fost blocata de interesele locale, iar autoritatile centrale nu au facut nimic ca sa aplice legea.

Fie ca e vorba de Petre Lificiu, Sulfina Barbu sau Attila Korodi, ministri care s-au succedat, in ultimii cativa ani, la conducerea Ministerului Mediului, cand a venit vorba de inundatii si seceta promisiunile au fost marete. Strategii si planuri nationale de prevenire si combatere a efectelor acestora s-au intocmit pe banda rulanta, dar punerea lor in aplicare se lasa asteptata, probabi l pana la calendele grecesti. Intre timp, lasate de izbeliste sau pe mana autoritatilor locale, lipsite de resurse financiare, lucrarile de protectie impotriva inundatiilor sau de irigatii sunt distruse de natura sau de mana oamenilor.

Ministrul mediului, Attila Korodi, a declarat ieri, cu ocazia Zilei Dunarii (care se sarbatoreste in 29 iunie, incepand din 2004), ca ministerul pe care il pastoreste deruleaza, in 2007, un numar de 30 de proiecte in domeniul resurselor de apa, in valoare de 27 milioane de euro. La acestea se adauga amenjarile in domeniul gospodaririi apelor, a caror valoare se apropie de un miliard de euro, a mai spus el.

Coridorul Verde al Dunarii, o promisiune neonorata
Ca si predecesorii sai, Korodi nu a dat prea multe date concrete despre lucrarile deja realizate. Despre „Coridorul Verde al Dunarii de Jos“, proiect la care Romania s-a angajat inca din anul 2000, impreuna cu Ucraina, Bulgaria si Moldova, nici un cuvant. Destul de normal, de altfel, avand in vedere ca, in ciuda promisiunilor, lucrarile prevazute in acordul international nu au fost indeplinite mai mult de 10%.
Coridorul Verde se incadreaza perfect, ca si principii, in Strategia nationala de management al riscului la inundatii, elaborata sub ministeriatul Sulfinei Barbu. Strategia prevede, in conformitate cu cele mai bune practici propuse de Uniunea Europeana, mai multe principii: „apa este parte a unui intreg“, sintagma care exprima faptul ca ea esteparte a ciclului hidrologic natural si ca urmare ea trebuie luata in considerare in toate politicile sectoriale; „acumulati apa“ - aceasta trebuie stocata cat mai mult posibil in bazinele hidrografice in care se formeaza; „lasati raurile sa curga“ - raul trebuie lasat sa curga astfel incat viiturile sa se poata scurge incet spre aval, fara a prezenta nici un pericol; „convietuirea cu viiturile“: locuirea intr-o zona inundabila prezinta anumite riscuri; trebuie invatat a trai cu acest risc.
Proiectul Coridorul Verde prevede, in primul rand, renaturarea a 223.608 hectare din fostele arii inundabile ale Dunarii, care actualmente sunt exploatatii agricole. Initiat de World Wide Fund (WWF), organizatie ecologista globala, acest proiect, odata implementat, ar permite prevenirea majoritatii efectelor inundatiilor si secetei, in primul rand datorita faptului ca luncile inundabile se comporta ca niste rezervoare naturale de depozitare, permitand ca o cantitate mare de apa sa fie depozitata incet si in siguranta in josul raurilor, ca mai apoi sa ajunga in apele subterane. Acelasi tip de renaturare, aplicat la nivelul tuturor cursurilor de apa majore din Romania, ar permite nu numai atenuarea impactului viiturilor, dar ar constitui si importante rezerve de apa in sol, extrem de pretioase in perioade de seceta, cum este cea prin care trece acum Romania.

Cine pune bete in roate?


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.