>> Tudor Chiuariu neaga documentul prin care a cerut eliminarea pasajelor favorabile DNA din raportul CE.

>> Ministrul da vina pe expertii MJ si pe cei care au interesul sa "umbreasca" raportul.

>> CE spune ca nu a tinut cont de
>> Tudor Chiuariu neaga documentul prin care a cerut eliminarea pasajelor favorabile DNA din raportul CE.

>> Ministrul da vina pe expertii MJ si pe cei care au interesul sa "umbreasca" raportul.

>> CE spune ca nu a tinut cont de cererile partii romane.


Scrisoarea prin care ministrul Justitiei a cerut Comisiei Europene sa elimine aprecierile favorabile la adresa DNA si pe cele defavorabile care il vizau direct a fost negata chiar de Tudor Chiuariu. Iesit vineri la rampa, ministrul a fost totusi nevoit sa admita existenta unui document pe care a incercat sa-l puna in responsabilitatea subordonatilor sai din minister. "Nu am avut cunostinta de concluziile acestui document inainte de a fi transmis Comisiei Europene. Documentul reprezinta raspunsul expertilor Ministerului Justitiei la solicitarea CE", declara Chiuariu. Ministrul a mai sustinut ca nu a solicitat scoaterea din raport a paragrafelor care laudau activitatea DNA, dand a intelege ca cineva are interesul sa raspandeasca "neadevaruri pentru a umbri concluziile raportului care a fost favorabil".
Cu totul altceva spune insa purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Mark Gray, care recunoaste atat existenta scrisorii, cat si comentariile legate de DNA. "Executivul european a primit un numar de comentarii referitoare la DNA, dar nici una din consideratiile noastre referitoare la DNA nu a fost schimbata in urma scrisorii partii romane", spune Mark Gray. El a precizat ca, potrivit uzantelor, scrisoarea a ajuns prin intermediul reprezentantei romane la Bruxelles.
Potrivit teoriei ministrului, "expertii" din subordinea sa au scris noua pagini cu obiectii si recomandari, multe sfidand orice cutuma, fara ca el insusi sa prinda de veste. Fosti experti din Ministerul Justitiei care au lucrat direct la precedentele rapoarte spun ca nimic nu pleaca spre Comisie fara avizul ministrului, in special cand este vorba de documente de o asemenea importanta. "Trebuie sa fim naivi sa credem ca aceste comentarii in legatura cu cel mai important document al anului au plecat fara ca ministrul sa stie. Este o incercare puerila de a se deroba de responsabilitate", spune Laura stefan, fosta directoare a Directiei Anticoruptie din MJ. Opinia lui Cristian Danilet, fost consilier al Monicai Macovei, este ca astfel de schimburi de informatii au loc doar la cel mai inalt nivel, adica intre ministru si cei de la Comisie. "Expertii nu au acces la acest schimb de informatii, ei intocmesc un material, il dau ministrului, acesta il vede, il aproba sau nu si il trimite mai departe. Tot ce iese din minister este sub semnatura ministrului".
Incercarea ministrului Chiuariu de a elimina partile pozitive despre DNA din raportul CE a generat protestul Initiativei pentru o Justitie Curata, care ii cere demisia.

Presiuni
"Ritmul in care DNA conduce si incheie anchetele pe care le desfasoara continua sa ilustreze un inalt nivel de profesionalism al echipelor multidisciplinare din cadrul Directiei." Acesta este doar unul din paragrafele extrem de favorabile la adresa DNA pe care Cabinetul Tariceanu, prin ministrul Tudor Chiuariu, a vrut sa-l elimine din raportul CE. Oficialii de la Bucuresti au trecut chiar la critici la adresa DNA, incercand sa convinga Bruxelles-ul ca DNA nu este chiar atat de eficient si profesionist si ca anchetele nu s-au desfasurat in mod corect. Mai mult, Chiuariu a cerut scoaterea din raport a "ingrijorarilor" Comisiei fata de tentativa de demitere a procurorului Doru Tulus, cu care se afla in conflict direct si impotriva caruia a pus in miscare un control. Ministrul a mai vrut eliminarea semnelor de intrebare fata de demisia lui Marian Santion de la DGA si fata de cererea de demitere a directorului INM, Mihai Salagean. Chiuariu a cerut si scoaterea criticilor referitoare la insuficienta preocupare a instantelor fata de fenomenul coruptiei. Din toate cele cinci paragrafe a caror eliminare a cerut-o, Comisia l-a scos doar pe cel referitor la subordonarea politica a ANI.

CULISE
Surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul ne-au declarat ca documentul in format electronic reprezentand obiectiile lui Tudor Chiuariu a ajuns la Lazar Comanescu, reprezentantul permanent al Romaniei pe langa UE.

REACTII
>> MONICA MACOVEI:
"In mod normal, nimic pe integrare si de o asemenea importanta, referindu-ne aici la raport, nu pleaca fara stirea ministrului. Iar daca ne uitam la ceea ce s-a solicitat sa fie eliminat din raport, ii recunoastem chiar propria intentie si dorinta. Se cere eliminarea propozitiei in care este criticat tocmai ministrul Justitiei pentru tentativa de a-l schimba pe Tulus. Deci este in favoarea lui o asemenea cerere."


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.