Politia britanica a reusit sa evite un atentat de proportii, care ar fi cauzat un "carnagiu" in centrul Londrei, conform unor surse din interiorul fortei de securitate. O masina plina cu 200 de litri de combustibil, canistre cu gaze si cuie a fost ex
Politia britanica a reusit sa evite un atentat de proportii, care ar fi cauzat un "carnagiu" in centrul Londrei, conform unor surse din interiorul fortei de securitate. O masina plina cu 200 de litri de combustibil, canistre cu gaze si cuie a fost explodata controlat de genisti, la primele ore ale zilei de vineri, in regiunea Picadilly Circus, linga popularul club Tiger Tiger. Dispozitivul explozibil, considerat viabil de genisti, a fost dezamorsat manual de acestia. Comisarul Peter Clarke, seful sectiei antiteroriste a Scotland Yard, a declarat intr-o conferinta de presa: "Este evident ca, daca dispozitivul ar fi explodat, ar fi fost inregistrat un numar semnificativ de raniti sau de morti". Clarke a mai adaugat faptul ca amenintarea unor atentate ramine reala, indicind faptul ca ar putea fi alese drept tinte cluburile de noapte.

Politia a fost avertizata de personalul unei ambulante, care venise la club sa trateze un barbat bolnav in jurul orei 1.30. Paramedicii au vazut fum sau abur in interiorul masinii, un Mercedes argintiu, si au sunat la politie. Aceasta nu a dat inca publicitatii nici un element despre posibilii suspecti, dar a anuntat ca studiaza inregistrarile camerelor de vederi exterioare din zona. Bodyguarzii cluburilor din vecinatate spun ca au vazut masina mergind haotic si intrind intr-o lada de gunoi. Soferul s-a dat jos si a luat-o la fuga.

Noul premier al Marii Britanii, Gordon Brown, a declarat ca tara sa se confrunta cu "o amenintare serioasa si continua". Noul ministru de Interne, Jacqui Smith, a convocat o intrunire cu unitatea de urgenta a guvernului, numita Cobra. Profesorul Paul Wilkinson, expert in terorism, a declarat pentru BBC ca autoritatile ar trebui sa fie ingrijorate de faptul ca nu au avut informatii despre un eventual atac.



A doua masina suspecta Politia britanica a inchis vineri o strada aglomerata din centrul Londrei si examineaza un al doilea vehicul suspect descoperit acolo, a anuntat un purtator de cuvint, citat de Reuters.

"Pot sa confirm ca politia examineaza un vehicul suspect in Park Lane'', a spus purtatorul de cuvint. "Park Lane este inchisa la Marble Arch si Hyde Park Corner si s-a creat un perimetru de securitate de 200 de metri", a adaugat purtatorul de cuvint, citat de AFP.

Park Lane este o artera dubla cu patru benzi, de-a lungul laturii estice a Hyde Park, aflata in centrul orasului si frecventata intens. O parte din Hyde Park a fost evacuata.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.