Intarirea leului are efecte devastatoare asupra investitorilor straini, care iau in calcul anularea investitiilor programate
in Romania, afirma reprezentantii patronatelor. Ieri, cursul leului fata de euro a urcat la cel mai inalt nivel din ac
Intarirea leului are efecte devastatoare asupra investitorilor straini, care iau in calcul anularea investitiilor programate
in Romania, afirma reprezentantii patronatelor. Ieri, cursul leului fata de euro a urcat la cel mai inalt nivel din acest an, respectiv 3,11 lei/euro.

Moneda nationala a inregistrat, ieri, cea mai puternica apreciere din acest an fata de euro, de peste patru bani, cursul de schimb coborand astfel la un nou record al ultimilor cinci ani, de 3,11 lei/euro. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat, la jumatatea sedintei, un curs oficial de 3,1340 lei/euro, nivel sub care euro nu a mai intrat incepand cu 6 iunie 2002.

Vanzarile agresive de valuta au continuat insa in ultima parte a zilei, ordinele venind cu precadere de la jucatori straini puternici, in special fonduri de acoperire a riscului (hedge funds), potrivit dealerilor.

La inchiderea pietei locale, in jurul orei 16, bancile cotau euro la 3,1170 - 3,1190 lei, de la 3,16 unitati in ziua precedenta. Leul a atins un maxim la 3,1160 unitati, iar de la ince putul anului moneda nationala s-a apreciat cu aproape 8% in fata euro.

„Nu imi amintesc ultima data cand am vazut o apreciere atat de ampla intr-o singura sedinta. Au fost vanzari agresive si volume de tranzactionare foarte mari, iar cei care au facut piata au fost fondurile straine, care si-au marchat profituri pentru a-si consolida situatia financiara la finele primului semestru“, a spus dealerul unei banci, citat de Mediafax.

In aceste conditii, dealerii au apreciat ca sedinta de luni ar putea marca o interventie directa a BNR pe piata, pentru a tempera intarirea monedei nationale.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.