Eventuala crestere de pret a energiei, cauzata de seceta, va fi preluata de producatori, astfel incat populatia sa nu aiba de suferit, a declarat ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian. Sistemul energetic nu se afla in situatie de criza

Eventuala crestere de pret a energiei, cauzata de seceta, va fi preluata de producatori, astfel incat populatia sa nu aiba de suferit, a declarat ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian. Sistemul energetic nu se afla in situatie de criza din cauza secetei si a posibilitatii de inchidere a unor capacitati de producere a electricitatii, iar Ministerul Economiei este pregatit sa preia asupra sa toate consecintele si eventualele costuri suplimentare la energie ce decurg din aceasta situatie", a spus oficialul. El a precizat ca riscul comercial ce decurge din conditiile de seceta in aceasta vara poate fi acoperit de sistem prin intrarea in productie a Termoelectrica si a altor termocentrale, si de cumpararea de catre producatori a energiei electrice la preturi mai mari, fara scumpiri pentru consumatorii casnici. "Contractele la energie includ marje de variatie, in sus si in jos, plus ca exista si o procedura de forta majora, care poate fi anexata contractelor, dar nu vor exista consecinte. Costurile energiei vor fi afectate, dar vom incerca sa le absorbim in sistem, dar doar in cazul consumatorilor casnici", a mentionat Vosganian.

MEF are acoperire

De asemenea, daca Dispecerul Energetic National va considera ca nu exista suficienta energie pentru a acoperi cererea interna, centralele Termoelectrica si alte termocentrale vor intra in functiune si vor compensa deficitul. "Incercam sa evitam orice situatie in care sa scoatem efectele secetei in afara Ministerului Economiei si Finantelor, pentru ca populatia Romaniei sa nu sufere", a adaugat Vosganian.
Totodata, acesta s-a intalnit cu reprezentantii principalilor producatori de energie electrica, ai Dispecerului Energetic National si ai Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei, concluzia discutiilor fiind ca activitatea Hidroelectrica si a Portilor de Fier nu este periclitata de conditiile de seceta, de reducerea debitelor Dunarii si ale raurilor. De altfel, nivelul de acumulare in lacuri va permite in perioada urmatoare continuarea alimentarii cu apa a populatiei si pentru irigatii.

Reducerea exporturilor

Ministrul a adaugat ca nici la hidrocentralele Portile de Fier situatia nu este grava, cu toate ca debitele Dunarii se situeaza la 55% din normal. "La Portile de Fier productia este normala. Vom vedea in continuare care va fi situatia pentru a asigura productia. De-abia la jumatatea lunii iulie vom sti care va fi regimul hidrologic in perioada urmatoare", a spus Vosganian.
In perioada iulie-septembrie, productia de electricitate a Hidroelectrica, cel mai mare si mai ieftin producator de energie din Romania, ar putea fi redusa cu 15%-25%, respectiv 1 TWh, din care o treime era directionat catre export, cantitate care insa va fi redirectionata pentru consumul intern. De asemenea, exporturile Hidroelectrica au scazut cu 30% si ar putea scadea chiar mai mult, daca seceta se va mentine, a adaugat Vosganian.
El a precizat ca Hidroelectrica poate sa cumpere energie la preturi mai mari, ceea ce ii va reduce insa profitul. Vosganian a solicitat Hidroelectrica de doua ori in acest an sa reduca exporturile de electricitate.

Importul, varianta "avuta in vedere"

Exportul de energie electrica din Romania in primul trimestru a fost in scadere cu 38%, respectiv 671,9 milioane KWh, fata de primul trimestru din 2006. Totodata, exporturile de energie electrica au crescut anul trecut la 3,41 TWh, fata de nivelul de 2,93 TWh din 2005.
Pentru acest an este prognozata o scadere semnificativa a exporturilor de electricitate, la 2 TWh, potrivit strategiei pentru sistemul energetic elaborata de MEF. Hidroelectrica asigura 30% din consumul national de energie, in timp ce reactorul nuclear de la Cernavoda furnizeaza circa 10% din necesar.
Intrebat daca Ministerul Economiei are in vedere posibilitatea importurilor de electricitate, Vosganian a afirmat ca aceasta este o varianta avuta in vedere. "Nu incurajam importurile de energie, dar avem in vedere o astfel de varianta de rezerva", a afirmat Vosganian.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.