Romania se detaseaza in Europa drept tara cu cea mai mare crestere a numarului de proiecte de investitii straine directe, potrivit unui studiu Ernst&Young, dat publicitatii de Financial Times.
Potrivit sursei citate, numarul de proiecte ISD in Romania a crescut de la 86, cate erau in 2005, la 140, un an mai tarziu. Totusi, tara noastra ramane departe de liderii clasamentului - Marea Britanie, Franta si Germania.
Financial Times arata ca Marea Britanie si-a consolidat pozitia de lider in domeniu, pe piata europeana, in timp ce Franta, desi ramane in top, a inregistrat o oarecare scadere.
Astfel, britanicii si-au adjudecat 19% din totalul de proiecte ISD anul trecut - pentru prima data in crestere, dupa zece ani -, in timp ce francezilor le revin 16 procente din totalul proiectelor pe plan continental. A treia mare destinatie, Germania, se afla mult in urma primelor doua, cu doar 8% din proiectele noi. Numarul total de asemenea proiecte pentru Europa s-a ridicat in 2006 la peste 3.500, in crestere cu 15% fata de anul precedent. Studiul a€śEuropean Investment Monitora€ť, intocmit de Ernst&Young, ia in considerare proiectele de investitii straine directe, nu investitiile efective.