Social democratii au reusit sa puna Guvernul sa plateasca majorarea pensiilor.

210 voturi pentru, nici unul contra si nici o abtinere. Acesta a fost rezultatul votului final dat ieri la modificarea Legii pensiilor. Prin adoptarea proiectului promovat de PSD, alesii au hotarit cresterea punctului de pensie la 37,5% de la 1 ianuarie 2008 si la 45% de la 1 ianuarie 2009. Punctul de pensie reprezinta in prezent 31% din salariul mediu brut pe economie.

Trecerea legii a fost precedata de negocieri la „singe" intre PSD si PNL, care au durat aproape o saptamina si care au inclus „la pachet" si alte proiecte. Nu in ultimul rind, pentru a-si trece legea, PSD a scos in fata si amenintarea cu motiunea de cenzura.

Dupa votul in unanimitate, in Parlament s-a inregistrat o atmosfera de „pupat Piata Endependenti", toata lumea arogindu-si merite in sprijinirea pensionarilor prin votul dat. Pesedistul Marian Sirbu a multumit tuturor partidelor, cu mentiune speciala pentru premierul Tariceanu si PNL. Democratii si-au adus si ei aminte ca „marirea punctului de pensie facea parte din programul de guvernare al Aliantei D.A.", iar fostul ministru al Muncii Gheorghe Barbu a pus votul pozitiv al PD pe seama „consecventei cu care ne-am onorat timp de doi ani de guvernare toate promisiunile". Liberalii au precizat insa ca meritul este al Guvernului care a gasit banii pentru majorarea pensiilor. Traian Basescu a fost singura persoana care a iesit sifonata ieri. Deputatul UDMR Kerekes Károly a subliniat ca „meritul istoric al adoptarii revine mult hulitului Parlament" si si-a manifestat dezamagirea fata de faptul ca „presedintele Romaniei, care se pronunta in chiar prea multe probleme decit ar trebui, a tacut in chestiunea pensionarilor". Pe aceeasi linie, Ioan Minzina (PRM) a spus ca legea a trecut, pentru ca „322 de oameni care trebuiau aruncati peste balustrada au fost pe aceeasi baricada cu cei care voiau sa-i arunce".

Pe articole, paradoxal, legea nu a fost votata si de autori, deputatii PSD. Acestia erau ocupati, ieri-dimineata, cind a inceput sedinta din plen, cu „instruirea" citorva zeci de pensionari adusi sa asiste la lucrari. La ora respectiva (8.30), in sala se aflau doar 13 deputati.

Tot ieri, in ultima zi de lucru din aceasta sesiune parlamentara, s-au mai dat voturi finale la alte 91 de initiative legislative. Printre acestea si cea a abilitarii Guvernului de a emite ordonante pe perioada vacantei parlamentare, care a trecut cu 156 de voturi pentru (PNL, PC, PSD si UDMR) si 53 contra (PD, PRM si PLD). Aceasta este principala lege pentru care PSD a conditionat acordarea unui vot favorabil de acceptarea de catre Guvern a modificarii Legii pensiilor. Mai multi liberali, dar si Societatea Academica din Romania au criticat masura cresterii pensiilor aratind ca, astfel, se pune in pericol stabilitatea macroeconomica.

Cum se modifica pensiile * De la 1 septembrie 2007, pensiile agricultorilor se maresc cu 50%

* De la 1 septembrie 2007, celelalte pensii cresc cu 5%

* De la 1 ianuarie 2008, punctul de pensie se majoreaza la 37,5% din salariul mediu brut pe economie (ex.: cine are acum 400 de lei pensie va avea peste 600 de lei)

* De la 1 ianuarie 2009, punctul de pensie va ajunge la 45% din salariul mediu brut pe economie, ceea ce va insemna, practic, o crestere bruta de 33% a pensiei, tinind cont ca nivelul salariului mediu proiectat in bugetul pe 2009 va fi mai ridicat.