Managerii din sectoarele de constructii si comert cu amanuntul prognozeaza pentru perioada iunie - august noi cresteri de preturi, la fel ca in celelalte domenii, dar de mai mica intensitate decat cele anterioare, potrivit unui sondaj realizat de Ins
Managerii din sectoarele de constructii si comert cu amanuntul prognozeaza pentru perioada iunie - august noi cresteri de preturi, la fel ca in celelalte domenii, dar de mai mica intensitate decat cele anterioare, potrivit unui sondaj realizat de Institutul National de Statistica (INS).
Productia, numarul de angajati si preturile vor creste in toate sectoarele economice, se spune in studiul realizat de INS in luna iunie, publicat joi.
Cresterea preturilor lucrarilor de constructii va fi insa mai mica decat cea anticipata in luna mai pentru perioada mai - iulie. De asemenea, doua treimi dintre managerii firmelor de comert cu amanuntul estimeaza un ritm de crestere al preturilor mai putin accelerat decat pana acum.
Managerii din industrie sunt, in continuare, optimisti cu privire la situatia economica, dar ponderea celor care anticipeaza cresteri ale productiei in perioada iunie - august s-a redus usor fata de intervalul mai - iulie.
Industria ramane, ca in lunile precedente, singurul domeniu in care numarul de salariati este anticipat sa stagneze.
Rezultatele sondajului au fost obtinute prin intermediul anchetelor de conjunctura, in urma estimarilor facute de managerii intreprinderilor referitor la tendintele de evolutie ale activitatii economice. Acestea s-au efectuat pe baza unor esantioane reprezentative in domeniul industriei prelucratoare (1.633 de agenti economici), constructiilor (1.259), comertului cu amanuntul (2.313) si serviciilor (2.000).
Diferenta procentuala intre alternativele extreme (procente crestere - procente scadere) constituie soldul conjunctural, care exprima tendinta de evolutie a indicatorilor fata de perioada de referinta.
Estimarile pentru urmatoarele trei luni evidentiaza mentinerea trendului pozitiv pentru volumul productiei din industria prelucratoare, pe total si pe grupe de marime a intreprinderilor. Valoarea soldului conjunctural total (+22%) exprima insa o crestere de mai mica intensitate fata de prognoza din luna precedenta (+26%), se arata intr-un comunicat al INS.
Pe total industrie prelucratoare, numarul de salariati va avea o tendinta de stabilitate, potrivit a 73% din opiniile exprimate. Preturile produselor industriale vor inregistra o crestere (sold conjunctural +11%), aproximativ de aceeasi intensitate cu estimarea din luna anterioara.
In activitatea de constructii se va inregistra in continuare o tendinta ascendenta a volumului productiei (sold conjunctural +48%), corelata cu cea a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural +41%). Referitor la numarul de salariati, se preconizeaza, de asemenea, o tendinta de crestere, atat pe ansamblul sectorului (sold conjunctural +25%), cat si pe grupe de marime a intreprinderilor.
Cresterea preturilor lucrarilor de constructii (sold conjunctural +28%) va fi mai putin intensa fata de cea prognozata in luna precedenta (sold conjunctural +36%).
Managerii societatilor comerciale estimeaza pentru urmatoarele trei luni, pe total activitate, o tendinta pozitiva a situatiei economice (sold conjunctural +31%). Aceasta tendinta este sustinuta, atat de evolutia ascendenta a vanzarilor de marfuri, pe total activitate de comert cu amanuntul (sold conjunctural +36%), cat si de cresterea comenzilor adresate furnizorilor de marfuri (sold conjunctural +26%).
In luna iunie, nivelul stocurilor de marfuri este anticipat ca fiind corespunzator pentru desfasurarea unei bune activitati de comert cu amanuntul (89% din opinii). Angajatorii prognozeaza o tendinta de usoara crestere a numarului de salariati din sectorul de comert cu amanuntul (+8% sold conjunctural).
Managerii intreprinderilor comerciale estimeaza ca preturile de vanzare cu amanuntul vor creste (sold conjunctural +27%), dar ritmul va fi mai putin accelerat decat pana acum (66% din opinii).
Situatia economica din sectorul de servicii, in ultimele trei luni, a fost apreciata ca fiind buna, atat pe total activitate (sold conjunctural +27%), cat si pe grupe de marime a intreprinderilor. Pe primul loc in aprecierea cresterii cererii de servicii (cifra de afaceri) se situeaza intreprinderile mari (250-499 de salariati) si foarte mari (500 de salariati si peste), la care soldul conjunctural este de +53%.
Conform estimarilor din luna iunie, cererea de servicii (cifra de afaceri) isi va mentine pentru urmatoarele trei luni, pe ansamblul sectorului, trendul ascendent (sold conjunctural +23%).
In sectorul de servicii se estimeaza pentru urmatoarele 3 luni mentinerea cresterii numarului de salariati, dar usor diminuata ca intensitate fata de luna trecuta (sold conjunctural +11%). Dupa opinia managerilor, preturile de vanzare sau de facturare ale prestatiilor vor inregistra o crestere in aceasta perioada a anului (sold conjunctural +21%).


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.