Grecia va renunta la circa 10% din actiunile operatorului de telecomunicatii OTE pe parcursul urmatoarelor zile, printr-un plasament privat, a declarat o sursa din Ministerul elen al Finantelor, citata de Reuters, preluata de Mediafax.
"Guvernul va continua cu procedura de plasament al participatiei OTE in zilele urmatoare. Pachetul de actiuni va reprezenta circa 10% din capitalul companiei. Mai intai insa trebuie sa selectam bancile care se vor ocupa de plasament", a declarat sursa.
Statul elen controleaza direct aproximativ 39% din actiunile OTE. Decizia autoritatilor de vanzare a actiunilor catre un grup restrans de investitori, printr-un plasament privat, face parte dintr-un plan mai amplu de privatizari. Aceasta alegere a fost motivata de esecul procesului de identificare a unui partener strategic pentru OTE, un fost monopol in sectorul de telefonie.
Anul trecut, Guvernul elen a numit bancile Credit Suisse, UBS si EFG Eurobank consilieri la vanzarea unei participatii de pana la 20% la OTE catre un investitor strategic.
Vanzarea actiunilor OTE reprezinta cel mai important element al programului de privatizari derulat de statul elen anul acesta, sumele obtinute fiind destinate reducerii datoriei publice. OTE este actionarul majoritar al RomTelecom, cu o participatie de 54,01%, si este prezent, de asemenea, pe piata telefoniei fixe in Albania, Macedonia si Bulgaria.
Divizia sa de telefonie mobila, Cosmote, este prezenta pe piata romaneasca, prin Cosmote Romania, care si-a relansat operatiunile comerciale in decembrie 2005, dupa ce a inregistrat anterior rezultate sub asteptari.