Executia bugetului general consolidat continua sa indice excedent si dupa primele cinci luni ale anului, dar in scadere la 0,16% din PIB fata de 0,3% la finele lunii aprilie.
Excedentul bugetar s-a ridicat, la sfarsitul lunii mai, la 606 milio
Executia bugetului general consolidat continua sa indice excedent si dupa primele cinci luni ale anului, dar in scadere la 0,16% din PIB fata de 0,3% la finele lunii aprilie.
Excedentul bugetar s-a ridicat, la sfarsitul lunii mai, la 606 milioane lei, reprezentand 0,16% din PIB. Veniturile totale ale bugetului general consolidat au fost de peste 47,75 miliarde lei, iar cheltuielile s-au situat la 47,15 miliarde lei, potrivit datelor MEF.
Veniturile cele mai insemnate ca pondere in PIB au provenit in primele cinci luni din contributiile de asigurari care au adus statului 15 mld. lei, insemnand 3,9% din PIB. Incasarile din impozitele pe profit si pe venit au cumulat 2,8% din PIB, respectiv 10,7 mld. lei, in timp ce taxa pe valoarea adaugata a reprezentat 2,6% din PIB (10,1 mld. lei) si accizele 1,1 % din PIB (4,4 mld. lei).
Cele mai mari cheltuieli s-au facut in primele cinci luni pentru asigurari si pentru asistenta sociala cu 16,4 mld. lei (4% din PIB), fiind urmate de cheltuielile pentru invatamant (5,4 mld.), autoritatile publice (4,4 mld. lei), sanatate (4,4 mld. lei), transporturi (4,4 mld. lei), ordine publica (3,6 mld. lei) si agricultura (1,5 mld. lei). Guvernul a anuntat miercuri ca deficitul bugetar pe 2007 va fi mentinut la tinta programata de 2,8% din PIB.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.