Comisia de munca a Camerei Deputatilor a adoptat, ieri, proiectul de lege care propune majorarea punctului de pensie, stabilind ca acesta va fi majorat la 37,5% de la 1 ianuarie 2008, iar de la 1 ianuarie 2009 la 45%. Ministrul Economiei si Finantelo

Comisia de munca a Camerei Deputatilor a adoptat, ieri, proiectul de lege care propune majorarea punctului de pensie, stabilind ca acesta va fi majorat la 37,5% de la 1 ianuarie 2008, iar de la 1 ianuarie 2009 la 45%. Ministrul Economiei si Finantelor, prezent la sedinta comisiei, s-a declarat de acord cu solutia gasita. Liderul PSD, Mircea Geoana, sustine ca daca legea nu este aprobata astazi in plen, social-democratii vor depune motiune de cenzura.

Vosganian: 45% din 2010

Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a declarat, ieri, ca nu exista surse financiare pentru ca punctul de pensie sa se majoreze cu 45% in 2008, dupa cum a propus PSD, dar ca acest lucru ar putea sa fie realizat pana in 2010.
Ministrul liberal a propus, insa, ca aceasta crestere a punctului de pensie cu 37,5% in 2008 sa se faca in doua etape, una la 1 ianuarie, iar alta la 1 iunie.
Potrivit lui Vosganian, cresterea cu 37,5% a punctului de pensie este fara precedent si este nevoie de doua etape pentru realizarea ei. Conform lui Vosganian, sursele gasite de initiatori se ridica la 1,7 miliarde lei, in timp ce este nevoie de 6,4 miliarde lei.
El a mai spus ca, potrivit calculelor efectuate de minister, in prezent punctul de pensie este de 30% si pentru cresterea lui la 37,5% este nevoie de 6,2 miliarde lei.
Pentru acoperirea acestor sume este nevoie de modificarea legislatiei, in sensul eliminarii prevederilor privind limitarea impozitarii CAS la cei cu salarii mari la 5 salarii minime pe economie si reintroducerea impozitarii cu 9,5% a stimulentelor si primelor si a altor venituri, a spus ministrul.

PSD ameninta din nou cu motiunea

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat ieri ca, daca legea pensiilor nu va trece de plen astazi, singura solutie pe care o mai are formatiunea este motiunea de cenzura.
Geoana a evitat sa raspunda intrebarii cum va depune PSD motiune de cenzura cand sesiunea ordinara se incheie in aceasta saptamana, insa s-a aratat increzator ca parlamentarii de la toate partidele vor lua decizia corecta si vor vota pentru legea pensiilor. "Sunt increzator ca bunul simt si decenta parlamentarilor vor prima, ca Parlamentul va da maine cel mai important vot. Sunt convins ca vor vota cu totii pentru pensionari", a spus liderul social-democrat.

PD are o alta propunere

Fostul ministru al Muncii, Gheorghe Barbu, a anuntat ca PD va initia o propunere legislativa prin care sa se majoreze pensiile grupelor 1 si 2 de pensionari: cei care au lucrat in minerit, siderurgie, industria constructoare de masini, chimie, petrochimie etc. El s-a referit si la proiectele de lege ale PSD in domeniul pensiilor, declarand ca va sustine orice act normativ prin care sa se mareasca pensiile, dar nu poate fi de acord cu "jocurile politicianiste netransparente". Deputatul PD a spus ca dezaproba "negocierile netransparente" si proiectele demagogice, fara acoperire financiara in buget. "Nu sunt de acord cu negocierile netransparente, cu proiectele demagogice fara acoperire financiara. Sustin orice initiativa care conduce la majorarea pensiilor si imbunatatirea conditiilor de trai ale pensionarilor", a aratat Barbu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.