Fostul presedinte refuza ieri sa se prezinte la audierile la care este citat de Parchetul Militar, dar amenintarea mandatului l-a facut sa se razgindeasca.

Pus sub invinuire intr-unul dintre dosarele mineriadei din 1990, Ion Iliescu a declarat miercuri, la Senat, ca a solicitat Parchetului sa concretizeze faptele care pot sa-l incrimineze inainte de a avea ce sa discute cu procurorii militari, informeaza NewsIn. „Am aflat despre aceste reclamatii care nu au nici un suport juridic. Noi asteptam din partea Parchetului un act responsabil, ce anume Parchetul considera ca fiind un fapt care sa mi se poata atribui mie, de-aici incolo discuta m. Pina acum nu avem pe ce sa discutam", a afirmat Iliescu. Fostul sef al statului era asteptat ieri la Parchetul General pentru a fi instiintat de invinuirile care i se aduc in dosarele mineriadelor, dar si in cele ale Revolutiei.

La ora 17.50 insa, Ion Iliescu s-a prezentat totusi la Parchetul Militar. El a declarat la intrare, potrivit NewsIn, ca nu se simte raspunzator pentru incidentele din iunie 1990.

Procurorul Viorel Siserman, care lucreaza in aceste dosare, declarase pentru Cotidianul, in cursul dupa- amiezii de ieri, ca Parchetul il va obliga pe fostul presedinte sa vina la audieri. „Daca nu vine, emitem mandate de aducere. Cum sa afle faptele pentru care este cercetat, daca nu vine la audieri?", a spus Siserman. El a completat ca a vorbit si ieri cu avocatul lui Iliescu, Ion Neagu, care i-ar fi confirmat insa ca fostul presedinte ar intentiona sa se prezinte la audieri.

Ion Iliescu este anchetat de procurorii militari intr-unul dintre dosarele mineriadei, alaturi de fostul ministru al Internelor Mihai Chitac. Ei sint invinuiti de moartea a patru persoane pe 13 iunie.

Intr-un alt dosar al mineriadei din 1990, fostul presedinte Ion Iliescu este acuzat de crime impotriva umanitatii, subminarea puterii de stat si a economiei nationale, lipsire de libertate in mod ilegal si de distrugere.