Fostul presedinte Ion Iliescu s-a prezentat ieri dupa-masa, in jurul orei 18.00, la Sectia Parchetelor Militare, pentru a fi audiat in dosarul privind imprejurarile in care au murit patru persoane in timpul mineriadei din iunie 1990.
Fos
Fostul presedinte Ion Iliescu s-a prezentat ieri dupa-masa, in jurul orei 18.00, la Sectia Parchetelor Militare, pentru a fi audiat in dosarul privind imprejurarile in care au murit patru persoane in timpul mineriadei din iunie 1990.
Fostul sef al statului s-a prezentat la audieri, insotit de avocatul Ion Neagu, dupa ce a fost citat pentru a treia oara, primele doua dati neprezentandu-se. Inainte de intrevederea cu procurorii, Iliescu le-a declarat jurnalistilor prezenti ca nu are nimic sa-si reproseze in legatura cu evenimentele investigate in acest dosar. "Nu am ce sa-mi reprosez in legatura cu evenimentele respective", a spus Iliescu. Totodata, fostul sef al statului a spus ca a solicitat Parchetului sa concretizeze faptele care pot sa-l incrimineze, inainte de a avea ce sa discute cu procurorii militari. "Pana acum nu am primit din partea procurorilor nimic. Asta este datoria anchetatorilor inainte de a incepe orice cercetare", a spus Iliescu. De asemenea, el a criticat si modul in care a fost pus sub invinuire in acest dosar, spunand ca toate acuzatiile la adresa sa vin din partea unor persoane dubioase. "Deocamdata stim reclamatiile unor indivizi si a unor grupuri de oameni care emit tot felul de aberatii. Acuzatiile le formuleaza niste reclamanti care ei insisi au multe semne de intrebare privind moralitatea lor", a completat fostul presedinte.
Cercetat pentru participatie la omor
Fostul sef al statului, Ion Iliescu, este invinuit intr-un dosar referitor la imprejurarile in care au murit patru persoane in timpul mineriadei din iunie 1990, cercetarile in cazul sau vizand forma de participatie la infractiunea de omor. Ancheta este o parte separata din dosarul privind mineriada din '90 si vizeaza implicarea mai multor ofiteri in rezerva din Ministerul de Interne in uciderea celor patru persoane, in Piata Universitatii. Initial, potrivit Mediafax, in aceasta ancheta au fost pusi sub invinuire generalul (r) Mihai Chitac - fost ministru de Interne, generalul (r) Gheorghe Andrita - fost adjunct al ministrului de Interne, coloneii de Politie in rezerva Calin Traian Stefan (decedat intre timp), Costea Dumitru si Constantin Vasile. Dosarul a fost trimis Inaltei Curti de Casatie si Justitie in 2000, dar in 2003 magistratii instantei supreme l-au restituit procurorilor militari, pentru refacerea materialului de urmarire penala. Potrivit magistratilor militari, ancheta privind mineriada din 1990 - in care sunt cercetate in jur de 20 de persoane, printre care si Ion Iliescu - include acuzatii precum subminarea puterii de stat si a economiei nationale, lipsire de libertate in mod ilegal si crime impotriva umanitatii. In acest caz, procurorii militari au audiat mai multe persoane, printre care Virgil Magureanu - fost sef al Serviciului Roman de Informatii, generalul Mihai Chitac - fost ministru de Interne, colonelul Gheorghe Trutulescu - fost comandant al Unitatii de Cercetare si Diversiune Buzau, generalul (r) Vasile Dobrinoiu - fost sef al Scolii de ofiteri de la Baneasa, generalul (r) Vasile Ionel - fost consilier prezidential pe probleme de aparare si fost sef al Statului Major General din Ministerul Apararii Nationale, Corneliu Diamandescu - fost sef al Politiei Romane.
Revolutionarii cer urgentarea dosarelor Revolutiei si Mineriadelor
Revolutionarii, sprijiniti de grupul de actiune "Noii Golani", dar si de GDS, LADO, Asociatia Fostilor Detinuti Politici, Grupul Independent pentru Democratie si alte asociatii, au protestat in fata Teatrului National fata de decizia Curtii Constitutionale prin care articolul privind competenta procurorilor militari in cauze in care sunt cercetati si civili a fost declarat ca neconstitutional. Decizia Curtii Constitutionale ca articolul 3 alin. 2 din Legea 356/2006 de modificare si completare a Codului de procedura penala privind competenta procurorilor militari in dosare in care sunt anchetati militari si civili este neconstitutional, va avea efect direct asupra tuturor dosarelor in care sunt cercetati civili de procurori militari, inclusiv asupra dosarelor mineriadei din 13-15 iunie (in care Ion Iliescu este pus sub invinuire) sau ale revolutiei. "In scopul solutionarii grabnice a acestor dosare de interes national, ne-a declarat presedintele Asociatiei 21 Decembrie 1989, Teodor Maries, nimic nu poate impiedica Guvernul liberal al Romaniei sa adopte o Ordonanta de Urgenta cu urmatorul articol unic: procurorul general al Romaniei si, dupa caz, procurorul sef al DNA pot desemna pe oricare din procurorii subordonati, indiferent de functie, sa instrumenteze orice dosar inregistrat la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, delegarea neputand fi intrerupta pana la solutionarea dosarului instrumentat. Consideram ca propunerea noastra este o chestiune de bun simt. Am trimis continutul acestei ordonante inca de miercuri seara, la Guvern, prin toate caile posibile", a mai spus Teodor Maries. "Nu putem fi de acord cu tergiversarea acestor dosare la infinit, cu riscul prescrierii faptelor sau a decesului celor vinovati. De aceea protestul nostru se desfasoara sub lozinca: Nu tergiversarii!", a precizat presedintele revolutionarilor, care au acuzat Curtea Constitutionala ca si-a batut joc de munca de 17 ani a procurorilor in aceste dosare. (T.B.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.