BNR a plasat marti intreaga oferta de 2,65 mld. lei in tranzactii de tip repo la doua saptamani la cele 13 banci participante la licitatie, iar dobanda anuala a fost de 7%, a spus dealerul sef al Emporiki Bank, Liviu Arnautu. Dobanzile interbancare l
BNR a plasat marti intreaga oferta de 2,65 mld. lei in tranzactii de tip repo la doua saptamani la cele 13 banci participante la licitatie, iar dobanda anuala a fost de 7%, a spus dealerul sef al Emporiki Bank, Liviu Arnautu. Dobanzile interbancare locale la depozitele overnight in lei crescusera in prima parte a zilei pana la 13-18% pe an. Abia dupa ce BNR a sporit lichiditatea pietei monetare cu 2,65 mld. lei, dobanzile overnight au scazut la 8-12% pe an. "E posibil ca dobanzile sa se mentina peste 10%, pentru ca exista cerere de lei. Cred ca sunt unele banci romanesti care vand euro sa faca rost de lei pentru platile la buget pe care le-au avut. In plus, cred ca declaratia surprinzatoare a guvernatorului BNR de saptamana trecuta pare sa determine investitorii straini sa isi deschida pozitii pe lei pe termen scurt", a spus Arnautu.
BNR a facut in luna mai patru tranzactii de tip repo la o saptamina, in valoare totala de 7,93 miliarde lei, ca urmare a cererii mari de lei din piata in acea perioada. Banca centrala nu a mai tinut licitatia de luni pentru depozite la o luna, pentru ca dobanda oferita, de 7% pe an, era cu mult sub dobanzile din piata interbancara. Lichiditatea ramasa, astfel, in piata, si cele 2 miliarde lei ce vor reveni joi in piata bancara sub forma unui depozit atras in urma cu o luna de BNR nu par sa reuseasca sa acopere nevoia de lei, a mai spus Arnautu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.