Filosoful sustine ca populatia este cea care trebuie sa decida forma de republica pe care o doreste.

Scriitorul Gabriel Liiceanu sustine ca orice revizuire a Constitutiei nu se poate face fara un referendum prealabil, in care poporul sa stabileasca forma de guvernamint pe care o doreste in Romania. Declaratia a fost facuta luni seara, in emisiunea 100%" de la Realitatea TV. O propunere similara a venit recent si din partea liderului PLD Valeriu Stoica.

Nu cred ca se poate face o constructie in Romania fara un referendum prealabil, in privinta formei de guvernamint. O revizuire presupune dezbateri publice, iar la capatul dezbaterilor publice facute de specialisti, intelectuali, partide, se trage o concluzie si se supune unui referendum forma de guvernamint", a spus Liiceanu. Acesta a respins si acuzatiile potrivit carora societatea civila doreste sa creeze o republica de tip prezidential, pentru Traian Basescu. "E o prostie", a spus Liiceanu. Acesta a caracterizat invitatia adresata unor intelectuali de catre Basescu de a se intilni la Neptun drept primul gest firesc pe care il face un presedinte ca omagiere a inteligentei unei tari".

Declaratiile lui Liiceanu au fost facute in aceeasi zi in care a lansat alaturi de alti sapte intelectuali un apel pentru o noua Constitutie. "Alaturi de o buna parte a publicului, noi cerem o noua Constitutie. Cerem un referendum care sa decida forma regimului. (...) Cerem o Constitutie in care suveranitatea poporului sa fie respectata", se arata in textul apelului semnat de Catalin Avramescu, Andrei Cornea, Gabriel Liiceanu, Mircea Mihaies, Horia-Roman Patapievici, Andrei Plesu, Vladimir Tismaneanu si Traian Ungureanu.

Textul integral al Apelului pentru o noua Constitutie, pe www.cotidianul.ro/select