Presedintele rus, Vladimir Putin, a apreciat luni la Istanbul ca Rusia, cu o putere "tot mai mare", se intoarce in Balcani si in regiunea Marii Negre si se poate conta pe ea, relateaza AFP, preluata de Mediafax. "Toata lumea stie ca Balcanii si regiu
Presedintele rus, Vladimir Putin, a apreciat luni la Istanbul ca Rusia, cu o putere "tot mai mare", se intoarce in Balcani si in regiunea Marii Negre si se poate conta pe ea, relateaza AFP, preluata de Mediafax. "Toata lumea stie ca Balcanii si regiunea Marii Negre au fost o zona de interes deosebit pentru noi", a declarat presedintele rus, cu ocazia summitului Organizatiei Cooperarii Economice a Marii Negre (OCEMN).
"Rusia, cu posibilitatile sale tot mai mari, revine in aceasta regiune, este un fapt evident", a adaugat Putin, care s-a aflat cu o zi in urma la Zagreb, in Croatia, pentru un summit pe tema energiei.
Aceasta revenire a Moscovei "este in interesul Rusiei, dar si al partenerilor nostri", a apreciat presedintele rus. Dupa destramarea URSS, influenta Rusiei in Balcani si in statele de la Marea Neagra s-a diminuat considerabil.
Presedintii si prim-ministrii din 12 tari riverane sau apropiate Marii Negre s-au reunit luni la Istanbul pentru a discuta despre consolidarea legaturilor economice si comerciale, insistand pe domeniul cooperarii energetice.
Zona cuprinsa de OCEMN este a doua dintre regiunile cele mai bogate in hidrocarburi din lume, dupa Golful persic. Mai multe gazoducte si oleoducte traverseaza regiunea pentru a aproviziona Europa, in special cu hidrocarburi rusesti.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.