Temperaturi de 56 de grade, asfalt topit, oameni lesinati de caldura. Cu alte cuvinte, cea mai fierbinte zi a anului.

Ne-am fi dorit ca in cea mai calduroasa zi de pana acum din acest an sa stam tihniti in redactie, ventilati de aerul cond
Temperaturi de 56 de grade, asfalt topit, oameni lesinati de caldura. Cu alte cuvinte, cea mai fierbinte zi a anului.

Ne-am fi dorit ca in cea mai calduroasa zi de pana acum din acest an sa stam tihniti in redactie, ventilati de aerul conditionat. Dumnezeu sa-i dea sanatate! Dar munca-i munca, asa ca ne-am "inarmat" cu un termometru digital si am pornit la plimbare prin vipia bucuresteana.

Ora de plecare de la Casa Presei Libere, numai buna: 13:42. Testam "echipamentul" in ascensor, unde constatam ca doamna liftiera lucreaza intr-un mediu ambiant, cu circa 32,2 grade Celsius. Afara, pana la masina, ne oprim pe o banca sa vedem cum se comporta termometrul in bataia soarelui. Primul rezultat: 44,3 grade Celsius. Consemnam si plecam mai departe.


CUTIA DE TABLA INCINSA. A doua masuratoare o facem la ora 14:00, intr-o statie RATB, unde ne avantam in ghereta doamnei care vinde bilete. Femeia, lac de apa, isi face anevoie vant cu o bucata de hartie, pentru ca mai are de stat pana la ora 20:00. "Ce sa facem... ne dau apa, 2 litri si jumatate... e rau ca frige tabla asta in care stam, dar asta e", spune resemnata femeia, in timp ce termometrul se stabilizeaza la temperatura de 40,9 grade Celsius. Are insa o zi cu noroc, pentru ca colega din tura de dimineata i-a lasat un ventilator. Mare cat palma, dar mai bun decat nimic.
Pentru cateva zeci de tineri, caldura nu pare a fi prima grija. Aciuati pe insuficientele pete de umbra din jurul avizierelor de la Liceul "Ion Neculce", absolventii claselor a XII-a asteapta sa intre in focurile probei orale la romana. Transpirati fie din cauza emotiilor, fie din cauza celor 48,2 grade Celsius de afara.


JUSTITIA, LA CALD SI LA RECE. La Sectia 4 de Politie, pe holuri, numai usile deschise mai fac un pic de curent si termometrul arata 36,1. De la politie am urmat "calea fireasca" a lucrurilor si am luat drumul instantelor bucurestene. Pana acolo insa am inregistrat recordul traseului nostru la Cercul Militar National. Termometrul amplasat pe un panou publicitar arata nici mai mult, nici mai putin decat 56 de grade Celsius la ora 14:56. Ca sa scape de asfaltul incins de sub picioare, ceva mai jos, pe malul Dambovitei, cativa copii au iesit la scaldat. Din acelasi peisaj deja clasic al Capitalei este si domnua€™ burtos care la un stop coboara din masina ca sa nu se topeasca de tot in spatele volanului. La bustul gol, cu prosopul atarnat de gat si cu bermudele lasate mult pe solduri, omul nostru profita de moment si cere o tigara partenerului de trafic dintr-un jeep cu aer conditionat si geamuri fumurii inchise.
Il lasam in urma si ne respectam traseul. Intr-un raid prin sediile mai multor instante constatam ca "la racoare" e o sintagma folosita la propriu. Justitia functioneaza la rece, adica la temperaturi de maximum 31 de grade Celsius.
Nu la fel de norocosi sunt insa si politistii de la Brigada Rutiera. In strada, agentii care au avut ghinionul sa prinda o misiune in trafic au un sistem aparte de "climatizare": toate geamurile masinii deschise... Distractia e maxima cand trebuie sa stea in intersectie printre masini. "Ti se lipeste camasa de spate. Cand vin in masina sa completez un proces-verbal abia pot sa-l scriu, pentru ca-mi curge apa pe mana", spune politistul.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.