CE BEM, CE MANCAM
Pe eticheta, producatorul promite o inghetata de lux, dar ofera un amestec de apa cu grasimi si aditivi alimentari.

Caldura ne indruma spre rafturile cu inghetata. De cele mai multe ori este bine sa citim cu atenti
CE BEM, CE MANCAM
Pe eticheta, producatorul promite o inghetata de lux, dar ofera un amestec de apa cu grasimi si aditivi alimentari.

Caldura ne indruma spre rafturile cu inghetata. De cele mai multe ori este bine sa citim cu atentie etichetele inainte de a cumpara. Inghetata de lux cu vanilie "Amicii" are in compozitie: "apa, zahar, grasime vegetala, lapte praf degresat, sirop de glucoza, glazura de ciocolata, arahide granulate (5%), emulsificator (mono si digliceride si esteri cu acizii grasi E 417, stabilizatori: faina de seminte de carruba E 410, faina de seminte de guar E 412), pasta de vanilie, colorant natural B caroten E 160 e, sare". Producatorul nu specifica valoarea nutritionala a produsului.


ANALIZA. Inghetata analizata este un produs cu un profil nutritional dezechilibrat, cu un exces de zaharuri (zaharoza, glucoza) si grasimi vegetale (posibil hidrogenate sau interesterificate) stabilizate intr-o matrice de apa cu ajutorul aditivilor emulsificatori si al aditivilor gelifianti E 412 si E 410. Ar fi trebuit ca producatorul sa specifice compozitia ciocolatei folosite pentru glazurare, pentru ca este posibil ca printre ingrediente sa intre si aditivi alimentari. Din compozitie rezulta ca produsul are si o densitate calorica mare conferita de zahar si glucoza si de grasimile vegetale, ambele cu index glicemic foarte ridicat, ne explica Gheorghe Mencinicopschi. Trebuie sa remarcam asocierea periculoasa dintre grasimi si zaharuri rafinate in exces. Produsul contine o sursa de arahide.


CONCLUZII. Produsul nu este indicat femeilor insarcinate si care alapteaza, supraponderalilor si obezilor, cardiovascularilor, celor cu status proinflamator sistemic, diabeticilor, suferinzilor de boli hepatice si renale, suferinzilor de cancer. Va fi consumat cu precautie de cei care au alergie la arahide.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.