O timisoreanca emigrata in Germania a devenit vedeta europeana, dupa ce a inventat un nou gen muzical, R'n'Balkan. Ruth Renner, care si-a luat ca nume de scena Miss Platnum, este un star atipic. Fara fumuri, ea declara ca iubeste mancarea si adora pa
O timisoreanca emigrata in Germania a devenit vedeta europeana, dupa ce a inventat un nou gen muzical, R'n'Balkan. Ruth Renner, care si-a luat ca nume de scena Miss Platnum, este un star atipic. Fara fumuri, ea declara ca iubeste mancarea si adora parodiile. Umorul ei este deosebit de apreciat in Germania si in alte tari din vestul continentului. Ruth Renner se mandreste ca este originara din Banat si promoveaza miscarea numita "fat feminism", prin care femeile sunt invatate sa nu se simta stanjenite, chiar daca siluetele lor nu sunt tocmai trase prin inel. Ea spune ca oamenii din domeniul muzical din Germania s-au aratat interesati de Romania, pentru ca sunt rari cei care reusesc sa patrunda pe piata de profil. Miss Platnum se pregateste sa isi lanseze cantecele care au facut furori pe malurile Rinului si in Romania.
O timisoreanca face, de cateva luni, furori pe scenele muzicale din Europa. Ruth Renner, alias Miss Platnum, a plecat din Romania impreuna cu parintii sai in 1988, stabilindu-se in Germania. Ruth a povestit, in exclusivitate pentru Romania libera, despre cum a ajuns sa urce in topurile muzicale europene, despre stilul de muzica pe care l-a inventat, R'n'Balkan, si despre felul in care se parodiaza pe ea insasi.
Intr-o lume in care pentru a avea succes muzical conteaza o silueta trasa prin inel, lui Ruth nu ii este rusine sa strige in gura mare: "Imi place sa mananc!". Publicul o apreciaza pentru ca timisoreanca are umor si nu ii este rusine de corpul ei. Unii au spus ca este "raspunsul Germaniei la Borat" ori ca este "noua Missy Elliot a Balcanilor", iar doamnele lanseaza ideea de "fat feminism" (feminism "cu greutate").
Primul album al timisorencei, cunoscuta in muzica drept Miss Platnum, "Chefa", a fost lansat acum o luna in Germania si a urcat vertiginos in topuri. Succesul a venit si o data cu prezentarea videoclipului "Give me the food", in care Ruth vorbeste romaneste si face misto de dimensiunile corpului sau, dar si de apetitul catre mancare. "Oamenii spun ca femeile ar trebui sa fie slabe/ Ca ar trebui sa tina diete/ Dar mie nu imi pasa/ Mie imi place sa mananc/ Imi place cafeaua cu multa frisca/ Imi place sa mananc tarziu in noapte/ ... Da-mi mancare, nu-mi da fructe/ Daca ma iubesti... Sunt femeie/ Nu o papusa slaba", sunt cateva din versurile cantecului cu care a facut furori.
"Am inceput sa cant in scoala. Am luat ore de canto de la o cantareata din New York, care traieste in Berlin, Jocelyn B. Smith. Cam atunci am inceput sa ma gandesc la o cariera serioasa de cantareata. Am inceput cu angajamente in studiouri. Ca si cantareata de background, am invatat foarte mult, cred ca mai mult decat as fi putut invata la o scoala. De atunci pana acum, la primul album, au trecut vreo patru ani", a declarat Ruth pentru Romania libera. Ea spune ca oamenii din domeniul muzical s-au aratat interesati de Romania, pentru ca sunt rari cei care reusesc sa patrunda pe piata de profil. "Nu am avut nici o experienta negativa fiindca sunt din Romania", mai spune Ruth.
Despre asemanarea cu Missy Elliot, spune ca nu ii displace, pentru ca este un fan al americancei. "Sunt convinsa ca muzica mea este diferita. Am deschis o noua usa, care se numeste R'n'Balkan. Ma intereseaza multe feluri de muzica si incerc sa invat, sa cresc, sa nu raman la un nivel". Muzica ei a fost considerata o parodie, iar Ruth ne-a spus ca incearca, in primul rand, sa se parodieze pe ea insasi, apoi pe cei din jur, dar si viata. "Muzica poate sa fie o energie pozitiva si cel mai frumos lucru este sa vezi pe cineva razand. Parodia este umorul meu. Sunt fericita si surprinsa ca gasesc atatea urechi deschise pentru muzica mea", motiveaza artista.
Lansarea albumului in Romania nu este inca programata, dar Ruth spune ca sigur se va face si aici. Ea a avut pana acum concerte in mai multe orase din Germania, la Amsterdam, Londra si in Elvetia. "Sunt curioasa cum va fi primita muzica mea in Romania. Sper ca se va intelege umorul meu", mai spune Ruth. Ea isi doreste sa aiba cat mai multa energie pentru a face cat mai multe concerte si albumuri. "Sa am o familie si sa fiu fericita, acesta este cel mai mare succes, nu banii sau masinile", spune Miss Platnum.

Cu parintii in videoclip

Parintii lui Ruth au fost meteorologi la statiunile de pe Semenic, Cuntu si la Timisoara. Au fugit din tara in 1988, pentru ca doreau sa traiasca altfel decat puteau sa o faca sub regimul lui Ceausescu. Familia timisorencei poate fi vazuta in videoclipul melodiei "Give me the food". Ei au construit o casa in tara si vin des aici. Ruth se intoarce acasa macar o data pe an.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.