Cateva sute de tineri din Iasi sunt dependenti de stupefiante de mare risc precum heroina, cocaina sau ecstazy. Numai de heroina depind peste 100 de oameni, numarul mare de toxicomani determinand autoritatile Iasiului sa deschida primul centru ambula
Cateva sute de tineri din Iasi sunt dependenti de stupefiante de mare risc precum heroina, cocaina sau ecstazy. Numai de heroina depind peste 100 de oameni, numarul mare de toxicomani determinand autoritatile Iasiului sa deschida primul centru ambulatoriu de tratare a dependentei de heroina din Moldova. Pentru cei mai multi dintre dependenti, consumul incepe din curiozitate sau la presiunea anturajului si se intalneste in cercurile copiilor numiti "de bani gata", ai caroro parinti au resurse materiale peste medie si primesc sume considerabile de cheltuiala in fiecare zi. O data cu instalarea dependentei, consumatorii se izoleaza de familie sau prieteni si abandoneaza scoala. Singura lor preocupare devine obtinerea dozelor cu 'marfa>>. In ultimii ani, in Iasi au fost identificati peste 100 de dependenti de heroina. Un dependent de heroina consuma zilnic 0,5-3 grame, gramul costand pe piata neagra circa 30 de euro. Heroina are acelasi spectru de actiune ca si morfina, in schimb are un efect analgezic de cinci pana la zece ori mai puternic. In acelasi timp, este si puternic euforizanta. Alternativa la heroina injectabila - metadona - poate fi administrata doar la Spitalul de Psihiatrie Socola Iasi si reprezinta o metoda de tratament a dependentei. Metadona are un potential de dependenta mai mic decat al heroinei. De la sfarsitul lunii viitoare, tratamentul cu metadona va putea fi aplicat si in ambulatoriu. Centrul de mentinere pe metadona va functiona in Copou, in sediul Biroului Zonal al Agentiei Nationale Antidrog, situat langa Inspectoratul de Politie Iasi, si se adreseaza persoanelor dependente de heroina.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.