ZIUA continua dezvaluirile despre biserica paralela, supranumita si "Biserica KGB", creata de fostul cleric Ioan Preoteasa, in Ucraina, cu o filiala si la Bucuresti, pentru a rupe in doua Biserica Ortodoxa Romana (BOR). Ceea ce nu a reusit regimul co
ZIUA continua dezvaluirile despre biserica paralela, supranumita si "Biserica KGB", creata de fostul cleric Ioan Preoteasa, in Ucraina, cu o filiala si la Bucuresti, pentru a rupe in doua Biserica Ortodoxa Romana (BOR). Ceea ce nu a reusit regimul comunist, incearca acum Ioan Preoteasa din comuna Adunatii Copaceni din judetul Giurgiu, cel care se considera "adevaratul Patriarh al Romaniei". Acesta actioneaza impreuna cu Vasile Iovu (pensionar, fost lacatus mecanic) si Elena Iovu din comuna Bodesti (judetul Neamt). Fosta croitoreasa, aceasta detine gradul de "episcop", ca femeie-preot ortodox in cadrul "Bisericii Secrete", infiintata la Tecuci de Constantin Dogaru, "profesor de tehnologie cereasca", fost ucenic al gurului MISA, Gregorian Bivolaru.
Exclus din clerul BOR, in 2005, din cauza unor probleme grave, precum "imoralitate, violenta conjugala, parasirea familiei, comportament nefiresc ca barbat", Ioan Preoteasa incearca sa gaseasca un sediu pentru "mitropolia" din Romania a "Bisericii Crestinilor Ortodocsi Traditionali a Valahilor de Pretutindeni" (BCOTVP), infiintata in Ucraina de rusii Adrian Lapin si Varsanufie Solopov, tot ca structura paralela, care sa dubleze biserica ortodoxa ucraineana. In dosarul disciplinar de caterisire (nr.3643/2004), Ioan Preoteasa depunea inscrisuri in limba ucraineana prin care sustinea ca nu va lua in considerare o iminenta decizie a Sfantului Sinod al BOR de caterisire a sa, deoarece, in ziua de 30 iulie 2004, el a fost uns ca "ierarh ortodox" in cadrul BCOTVP din Ucraina, de catre "arhiepiscopii" Adrian Lapin si Varsanufie Solopov. Sfantul Sinod al BOR mai avea sa afle ca Ioan Preoteasa, (fost preot ortodox in comuna Saxoni din judetul Giurgiu, inainte de 1989), infiintase la Bucuresti, in anul 2003, o filiala a BCOTVP Ucraina, intitulata "Asociatia Crestinilor Ortodocsi Traditionali Liberi".
In anul 2004, tot cautand o solutie pentru gasirea in Romania a unui sediu al BCOTVP din Ucraina, Preoteasa a pus ochii pe un schit al Manastririi Bistrita din judetul Neamt. El a aflat ca o anume Elena Iovu din comuna Bodesti, in calitate de donator al terenului oferit Manastirii Bistrita, in 1996, vrea sa-si ia pamantul inapoi si sa-l puna la dispozitie "Bisericii Secrete Ortodoxe Adevarate" a lui Constantin Dogaru, un ucenic al lui Gregorian Bivolaru.
Acapararea schitului din Bodesti
Vazand documentul prin care familia Vasile si Elena Iovu daruise BOR suprafata 10.000 mp, prin contractul de donatie nr.102/1996, pentru construirea Schitului "Sf. Vasile cel Mare" din Bodesti (Neamt), Ioan Preoteasa i-a propus un targ femeii (fosta croitoreasa la o sectie de confectii din sat). Cum in anul 2004, pe acel teren, BOR terminase de ridicat cladirile schitului, Ioan Preoteasa, ca ierarh al BCOTVP din Ucraina, i-a cerut Elenei Iovu sa ocupe schitul pe care sa-l ofere ca sediu bisericii paralele contra functiei de "maica stareta" a "manastirii" noi. Elena Iovu a acceptat targul. A devenit "maica stareta" in biserica lui Preoteasa, dar si-a pastrat si calitatea de sotie a lui Vasile Iovu. Ea a ramas si "episcop", ca femeie preot-ortodox in Biserica Secreta a lui Dogaru. Din aceasta calitate, timp de aproape doi ani a hirotonit "preoti", prin formule scornite de "patriarhul" Constatin Dogaru din Tecuci, cu invocarea "unghiului spectral pe azimutul Cer-Pamant" si rugaciunea "Eu, Ligurda, din Sfanta Pertutie Divina, te fac pe tine preot, prin forta de lucru la nivel spiritual de contact ceresc".
Credinciosii au fost alungati
In calitate de mitropolit pentru Romania al BCOTVP din Ucraina, Ioan Preoteasa a intrat, in 2005, in forta, in spatiul schitului BOR de la Bodesti.
BOR si Mitropolia Moldovei si Bucovinei, impreuna cu satenii ortodocsi din Bodesti, ridicasera acel schit pentru calugari Bisericii Ortodoxe Romane. Acestia au fost insa alungati de "oamenii Bisericii Secrete, condusi de aceasta individa care se considera preot, arhierita si numita de caterisitul Preoteasa drept maica stareta a Schitului din Bodesti", se plange ieromonahul BOR Ieronim Andrescu. Acesta considera ca actiunile tandemului Iovu-Preoteasa de confiscare a schitului din Bodesti au menirea "de a face loc liber, aici, in acest asezamant monahal construit din banii credinciosilor BOR, tocmai viitoarei mitropolii a asa-zisei biserici conduse de caterisitul Preoteasa".
Slujba de recompensare
Nemaiavand acces in schitul Manastirii Bistrita, Ioan Preoteasa si Elena Iovu s-au folosit de Dumitru Poiana din comuna Ruginesti (Vrancea), preot ortodox caterisit de BOR in data de 19 aprilie 2007.
Acesta a "donat" lacasul de cult catre BCOTVP din Ucraina. Pentru transferul de patriomoniu si de enoriasi (aproximativ 200 de familii), Preoteasa l-a recompensat pe proaspatul caterisit Dumitru Poiana, exclus din cler din cauza "alcoolismului, comportamentului de afemeiat si tentativei de suicid".
Consilierul parohial Sandu Vieru, martor la circul slujbei de recompensare, sustine ca "Dumitru Poiana a slujit Sf. Liturghie in Parohia I Ruginesti, cu falsul mitropolit, preotul caterist Ioan Preoteasa, care i-a acordat lui Poiana Sfanta Cruce, cu braul albastru si bedernita (cele mai inalte distinctii patriarhale pe care le poate primi un preot ortodox de mir - n.r.)".
Mai mult, unii dintre satenii prezenti la slujbele lui Preoteasa de la Ruginesti au reusit sa filmeze cum acesta, ajutat de Poiana", a facut preoti si diaconi pe banda rulanta.
Iovu si Preoteasa au pierdut la Judecatoria Piatra Neamt
Manastirea Bistrita, institutia care patroneaza schitul din Bodesti, a formulat actiune la Judecatoria Neamt, in 2005, pentru "evacuarea pe cale de ordonanta a paratilor Iovu Elena si Preoteasa Ioan".
Judecatorul Elena Dinca a admis cererea reclamantei BOR, prin Manastirea Bistrita, liderul BCOTVP din Ucraina, Ioan Preoteasa, si "arhierita" Elena Iovu fiind evacuati din spatiul schitului ocupat ilegal. Instanta nemteana a retinut ca parata Elena Iovu a donat, in 1996, un teren catre Manastirea Bistrita, pe care credinciosii locului, cu sprijinul financiar al BOR, au ridicat un schit. Judecatoria a mai retinut, in mod corect si legal, ca "parata Elena Iovu l-a adus pe numitul Ioan Preoteasa sa oficieze slujbe religioase la schitul Bodesti, acesta fiind prezentat de parata ca preot ortodox venit din SUA, sa oficieaze slujbe, fara sa ceara acceptul Mitropoliei Moldovei din cadrul BOR". Instanta a mai consemnat si ca "preotul Ioan Preoteasa a venit din SUA unde a apartinut unei eparhii necanonice, care nu este reprezentata in Conferinta Episcopilor Ortodocsi Canonici din America (SCOBA)". In dosar, reprezentantii BOR au depus inscrisuri si extrase din legislatia bisericeasca, conform carora "nimeni dintre cei care doneaza bani, materiale, terenuri etc., pentru infiintarea unui asezamant monahal, nu are nici un drept de proprietate sau de amestec in administrarea si viata spirituala a acelui asezamant".
Nici o explicatie
Sotii Vasile si Elena Iovu au fost abordati de reporterii ZIUA in holul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in urma cu aproximativ trei saptamani.
Cei doi cerusera la instanta suprema stramutarea dosarului de la Tribunalul Neamt, unde urmeaza sa se judece recursul impotriva sentintei Judecatoriei Piatra Neamt, prin care Elena Iovu si Ioan Preoteasa au fost evacuati din spatiul schitului de la Bodesti. Femeia-preot, imbracata toata in negru, precum o calugarita a BOR, a refuzat sa-si explice actiunile, strigand in gura mare ca va chema politia daca nu este lasata in pace.
Poiana s-a baricadat in biserica
Iubitor al sexului frumos, caterisitul Dumitru Poiana s-a atasat rapid de femeia-preot a Bisericii Secrete, Elena Iovu. La sugestia caterisitului Ioan Preoteasa, Poiana a invitat-o la Ruginesti sa tina slujbe. Elena Iovu s-a dus acolo fara sotul sau, Ioan Preoteasa prezentand-o credinciosilor ca fiind maica stareta a manastirii "Sf. Vasile cel Mare" din Bodesti. Poiana, indragostit lulea de femeia preot a lui Dogaru, i-a permis acesteia sa stea in fata altarului, langa "Inalt Prea Sfintitul Mitropolit al Romaniei Ioan (Preoteasa)". ZIUA detine inregistrarea acestei slujbe colective a Bisericii Secrete si a Bisericii Paralele. Dupa o astfel de slujba in comun, cei trei "preoti ortodocsi", Dumitru Poiana, Elena Iovu si Ioan Preoteasa, postati fiind in fata altarului, au tinut predici unor sateni dezorientati si momiti cu alimente. In urma cu doua zile, reprezentantii Episcopiei Buzaului au venit la Ruginesti pentru a inchide biserica, ramasa fara preot in functiune din cauza caterisirii lui Dumitru Poiana. Acesta insa s-a baricadat in lacasul de cult si, cu un grup de oameni momiti de Preoteasa, a tinut slujba ca preot al bisericii paralele.
Doua slujbe tinute in paralel
Revoltati, foarte multi sateni din Ruginesti, pacaliti initial de Preoteasa si de Iovu, au cerut reprezentantilor BOR sa tina slujba in curtea bisericii. Politia locala a reusit cu greu sa evite orice fel de incaierare intre oamenii gruparii Poiana-Iovu-Preoteasa-Dogaru si credinciosii stransi in jurul reprezentatilor Episcopiei Buzaului. Inspectorul BOR, care l-a somat in zadar pe Poiana sa paraseasca biserica si sa predea cheile si gestiunea, a declarat pentru ZIUA ca "Episcopia Buzaului va formula plangeri in justitie, impotriva caterisitului Poiana, care este acuzat de tulburare de posesie si uzurpare de calitati oficiale". La randul sau, preotul BOR Ionel Ciubotea de la Parohia II Ruginesti, speriat de dimensiunile acestui scandal, ne-a declarat ca in cazul care Ministerul Internelor si Justitia nu vor actiona ferm, localitatea risca sa devina oricand teatrul unui razboi intre credinciosii BOR si oameni manevrati de cei doi preoti caterisiti, Preoteasa si Poiana.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.