Marea majoritate a populatiei din tara noastra are un apetit crescut pentru economisire. Dar o face foarte putin profitabil, prin depunerea banilor pe perioade lungi de timp, de la 3 luni la 2-3 ani, uneori. Dobanzile practicate de bancile comerciale
Marea majoritate a populatiei din tara noastra are un apetit crescut pentru economisire. Dar o face foarte putin profitabil, prin depunerea banilor pe perioade lungi de timp, de la 3 luni la 2-3 ani, uneori. Dobanzile practicate de bancile comerciale sunt acum real pozitive, spre deosebire de perioada ultimilor ani, de dinainte de 2005. Randamentele la depozitele atrase de la populatie sunt din ce in ce mai atractive, dar totusi, investitiile in obligatiuni municipale, de exemplu, pot ajunge pana la 10 % net pe an. Este vorba de emisiunea de obligatiuni municipale Oradea II. O parte a populatiei investeste la fondurile de investitii, care ofera randamente anuale nete de circa 15-16%. Aici exista inconveniente precum: banii trebuie sa nu fie retrasi mai devreme de 12 luni, in caz contrar se plateste o taxa, care iti taie elanul de a mai investi intr-un astfel de fond. Un alt inconvenient il reprezinta gradul mare de risc al fondurilor de investitii, care pot da oricand faliment.
Orice investitor cu o pregatire financiara medie stie sau trebuie sa stie ca acum se poate juca la Bursa, unde sunt listate principalele companii romanesti si SIF-uri (Societati de Investitii Financiare). La Bursa, randamentul anual net depaseste 50-60%. Pentru cine are fler, castigurile pot fi mult mai mari. De asemenea, piata secundara Rasdaq ofera randamente apropiate de valoare sau chiar mai mari.
Orice investitor care joaca la Bursa trebuie sa apeleze la un broker, numit si golden boy (baiatul de aur), pentru ca acesta cunoaste cel mai bine piata si evolutia zilnica a bursei. Cunoaste de asemenea istoricul fiecarei actiuni si poate acorda consiliere pentru investitii pe termen scurt, mediu sau lung.
Se intampla de multe ori, ca unii investitori sa fie laudati de propriii lor brokeri pentru flerul lor. Acesta se acumuleaza in timp.
Demn de retinut este faptul ca se poate investi o suma minima de circa 1.000 euro, iar actiunile pot fi cumparate si vandute oricand in functie de lichiditatea lor.
Ca o cifra orientativa, pentru o persoana care studiaza si cunoaste realitatea economica de la noi din tara si incepe cu o investitie de 50.000.000 lei vechi acum, in trei ani poate ajunge la o suma neta de 500-600 milioane lei vechi. Ajuta foarte mult un broker bun, cu care se realizeaza o relatie de apropiere!
Asadar, cu cat aveti mai mult curaj si incercati un nou mod, modern de investitie, cu atat veti avea mai mult de castigat. Nu este asa o mare filosofie!


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.