Raportul asupra progreselor Romaniei, care va fi facut public maine de Comisia Europeana, il sustine pe Daniel Morar, procurorul-sef al DNA, potrivit postului de radio RFI Romania. Documentul nu va recomanda aplicarea clauzei de salvgardare.
<
Raportul asupra progreselor Romaniei, care va fi facut public maine de Comisia Europeana, il sustine pe Daniel Morar, procurorul-sef al DNA, potrivit postului de radio RFI Romania. Documentul nu va recomanda aplicarea clauzei de salvgardare.

Raportul asupra progreselor Romaniei, care va fi facut public maine de Comisia Europeana, il sustine pe Daniel Morar, procurorul-sef al DNA, potrivit postului de radio RFI Romania, citat de Mediafax. Documentul analizeaza parcursul Romaniei in domeniile in care au ramas restante dupa aderarea la Uniunea Europeana, la 1 ianuarie. Concluzia raportului, in privinta justitiei, va fi ca nu este necesara aplicarea clauzei de salvgardare si ca monitorizarea va continua.

Executivul de la Bruxelles apreciaza ca rigoarea in intocmirea dosarelor nu se reflecta deocamdata prin decizii in justitie. Per total, raportul evidentiaza un progres, dar afirma ca schimbarea lui Daniel Morar de la sefia DNA ar avea un impact negativ in lupta anticoruptie.

„Exista un progres continuu in intocmirea de dosare de cazuri de coruptie la nivel inalt. Serviciil e specializate (DNA) sunt organizate in prezent in toata tara si au o statistica pozitiva in privinta anchetelor si a punerilor sub acuzare in privinta coruptiei la nivel inalt. E vorba inclusiv de cazuri cu profil inalt, in care printre acuzati se numara figuri publice influente si bine cunoscute. Totusi, rigoarea in intocmirea dosarelor nu se reflecta deocamdata prin decizii in justitie. Datele venite de la Bucuresti in privinta sentintelor pronuntate arata ca pedepsele nu sunt disuasive si ca exista un numar foarte ridicat de suspendari ale pedepselor pronuntate in cazuri de coruptie la nivel inalt. Motivele pentru aceste suspendari trebuie clarificate. Aceasta situatie submineaza progresele recente in investigatii si afecteaza negativ perceptia publica in privinta angajamentului politic de lupta impotriva coruptiei“, potrivit documentului citat de RFI.

Elementul Tulus
Analiza Comisiei Europene apare exact in contextul derularii unei inspectii judiciare la DNA, derulate de procurorii Consiliului Superior al Magistraturii de la inceputul lunii. Inspectia a fost declansata dupa ce ministrul Tudor Chiuariu a solicitat revocarea unuia din sefii sectiilor Directiei, procurorul Doru Tulus.
Raportul Comisiei apreciaza ca o serie de evenimente recente ar putea sa aiba un impact negativ in lupta impotriva coruptiei: dezincriminarea fraudelor bancare, intentia Parlamentului de a scurta durata maxima pe care o pot avea anchetele penale si cererea de demitere a unui sef de sectie din DNA.
Capitolele referitoare la reforma justitiei se bazeaza pe raportarile pe care Romania le-a facut pana la la data de 31 martie.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.