Cind presedintele Kaczynski s-a plins ca nu gaseste un decorator, lumea a ris, dar realitatea arata ca Polonia a ramas fara sute de mii de muncitori plecati in Vest.

In ultimii trei ani, sute de mii de oameni au parasit Polonia in cautarea unui loc de munca mai bun si mai bine platit in Occident. Polonia are la dispozitie doar cinci ani pentru a construi sau a moderniza mai multe stadioane, drumuri si hoteluri, astfel incit sa poata gazdui, alaturi de Ucraina, Campionatul European de Fotbal din 2012. Cum in Polonia nu exista suficienta forta de munca, autoritatile si-au indreptat atentia asupra constructorilor din afara care ar dori sa vina in Polonia pentru a fi angajati in acest proiect. Raspunsul gasit a fost India.

Ministrul polonez al muncii, Anna Kalata, a fost recent in New Delhi pentru a semna un memorandum cu India cu scopul de a aduce muncitori care sa suplineasca lipsa fortei de munca autohtone. „Nevoia de lucratori este acuta in special in sectorul constructiilor in perspectiva Euro 2012 si avem nevoie de voi", le-a spus ministrul indienilor, adaugind ca o crestere economica de 7% in Polonia face ca aceasta problema sa fie si mai profunda. Sint asteptati sa vina sute de mii de indieni.

Nu este prima oara cind Polonia apeleaza la forta de munca externa pentru a remedia situatia. In portul Gdansk, 200 de azeri si tadjici au fost angajati de o firma importanta de constructii. Situatia va fi din ce in ce mai dificila o data cu plecarea in Occident a multora dintre lucratorii calificati. Constructorii indieni sint cunoscuti ca fiind flexibili si mobili, mii de oameni s-au indreptat spre Orientul Mijlociu in anii ’70-’80, dar cererea a scazut in acea zona pentru ca au inceput sa fie preferati muncitori din state ca Yemen.

Pe de alta parte, presa britanica scrie ca Polonia ia in considerare utilizarea a 20.000 de detinuti pentru constructia soselelor si a stadioanelor. Directorul executiv al penitenciarelor, Pawel Nasilowski, declara ca proiectul ar putea face parte dintr-un program finantat de UE pentru reabilitarea prizonierilor. S-au facut deja aranjamente pentru a permite utilizarea detinutilor la proiectul ce valoreaza milioane de dolari.

Nici una dintre cele doua tari n-a organizat pina acum vreo competitie la acest nivel, iar decizia UEFA in acest sens, anuntata in luna aprilie, a fost surprinzatoare. Detinutii ar urma sa fie transportati pe santiere in convoaie pazite de garzi inarmate. Detinutii lucreaza in proiecte comunitare de acest gen de mai multi ani in Polonia, dar niciodata pentru un proiect de o asemenea amploare si notorietate, noteaza BBC News.