Parjol. Meteorologii spun ca vara aceasta va fi mai cumplita decat cea din 1946 Temperaturi de peste 44,5 grade Celsius, seceta la nivelul majoritatii regiunilor tarii, culturi intregi distruse si furtuni violente, iata ce a anuntat, ieri, directoru
Parjol. Meteorologii spun ca vara aceasta va fi mai cumplita decat cea din 1946 Temperaturi de peste 44,5 grade Celsius, seceta la nivelul majoritatii regiunilor tarii, culturi intregi distruse si furtuni violente, iata ce a anuntat, ieri, directorul Administratiei Nationale de Meteorologie, Ion Sandu, pentru vara acestui an. "Este, poate, pentru prima data in viata cand ne dorim sa ne fi inselat asupra prognozei", a declarat acesta, subliniind faptul ca ultimele masuratori de specialitate confirma cele mai sumbre prognoze facute la inceputul anului, si anume faptul ca Romania va trece, in aceasta vara, prin cea mai grava seceta existenta vreodata. Potrivit directorului ANM este foarte posibil ca seceta de anul acesta sa o depaseasca pe cea din 1946. Atunci, au fost distruse culturi intregi, iar sute de oameni au murit din cauza foametei. Atat meteorologii, cat si specialistii din cadrul Academiei de Stiinte Agricole Bucuresti au precizat ca precipitatiile din perioada septembrie 2006 - 31 mai 2007 au fost cele mai slabe cantitativ din istorie. De asemenea, potrivit prognozelor, seceta se va accentua in iulie - august, iar in septembrie, va deveni catastrofala si va afecta culturile, mai ales in centrul, estul si nordul tarii. Desi in ceea ce priveste culturile de toamna, specialistii Academiei de Stiinte Agricole au spus ca nu se mai poate face nimic, cele pentru primavara viitoare pot fi salvate printr-o serie de masuri ce vizeaza amenajarea sistemelor de irigatii si combaterea buruienilor. Ca si cum nu ar fi fost suficient, vremea ne mai rezerva inca o surpriza neplacuta: furtuni de tipul celei izbucnite weekendul trecut vor ameninta Romania, pe parcursul intregii veri. "In iulie si august, vom avea furtuni violente, iar precipitatiile vor fi scazute exact in zonele unde deja este seceta. In septembrie, situatia va fi catastrofala in sud, sud-est, est si vest", a precizat directorul ANM. Astazi, canicula si vijelii puternice Specialistii Administratiei Nationale de Meteorologie au transmis, ieri, o avertizare de cod portocaliu potrivit careia temperaturile vor atinge astazi 40 de grade Celsius in Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Ialomita, Calarasi, Braila si Bucuresti. Totodata, in vestul, nordul si centrul tarii se asteapta ploi torentiale, grindina, vijelii si fulgere.


Despre autor:

Cancan

Sursa: Cancan


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.