Comisia Europeana e multumita de DNA, dezamagita de deciziile judecatoresti, ingrijorata cu privire la independenta ANI si la cererea de demitere a procurorului Doru Tulus.

Raportul intocmit de Comisia Europeana referitor la progre
Comisia Europeana e multumita de DNA, dezamagita de deciziile judecatoresti, ingrijorata cu privire la independenta ANI si la cererea de demitere a procurorului Doru Tulus.

Raportul intocmit de Comisia Europeana referitor la progresele inregistrate de justitia romana, ce urmeaza sa fie prezentat miercuri, nu recomanda activarea clauzei de salvgardare, ci continuarea monitorizarii si anul viitor, arata un proiect de raport obtinut de RFI (Radio France Internationale). De asemenea, executivul european este multumit de activitatea de investigare a Departamentului National Anticoruptie, dar considera ca deciziile judecatoresti nu se ridica la acelasi nivel sau chiar "submineaza progresele recente". Comisia este ingrijorata si de independenta de care se va bucura Agentia Nationala de Integritate.

"Decizia finala in ce priveste atit recomandarea impunerii clauzei de salvgardare, cit si formularea raportului va fi luata de-abia miercuri, in Colegiul Comisarilor UE", ne-a precizat comisarul european Leonard Orban. Variantele de proiecte de raport care circula momentan reprezinta doar propuneri, ce vor fi discutate in Colegiu si pot fi modificate, a mai atras atentia comisarul.

Comisia remarca, potrivit proiectului de raport, ca "in primele sase luni de la aderare, Romania a continuat sa faca progrese in remedierea slabiciunilor care ar fi putut sa impiedice o aplicare eficienta a legislatiei si a programelor europene. E nevoie de mai mult timp pentru a demonstra ca progresul legislativ se va traduce si prin rezultate in domenii-cheie. (...) Daca Romania continua sa isi urmeze eforturile de reforma in mod coerent, nu ar fi potrivit sa fie evocata clauza de salvgardare din Tratatul de aderare". Solutia monitorizarii pe justitie aleasa de Comisie este una de mijloc, din cele trei posibilitati existente. Executivul european ar fi putut recomanda activarea clauzei de salvgardare in domeniul justitiei, ceea ce ar fi insemnat nerecunoasterea deciziilor judecatoresti din Romania in restul Uniunii, dar si incetarea monitorizarii, daca progresele inregistrate ar fi fost considerate suficiente. Conform Mecanismului de Verificare si Cooperare instituit la aderarea tarii noastre la UE, rapoartele vor continua sa fie redactate la fiecare sase luni. Aceste rapoarte ar putea, la rindul lor, sa recomande impunerea clauzei de salvgardare, daca eforturile nu vor continua in combaterea coruptiei. Surse din Comisie citate de "Financial Times" saptamina trecuta sustineau ca executivul european nu considera ca progresele inregistrate de Romania ar fi suficiente, dar o activare a clauzei de salvgardare ar insemna o decredibilizare a procesului de extindere a Uniunii si ar crea dificultati pentru cetatenii Uniunii, deoarece deciziile judecatoresti din Romania nu ar mai fi recunoscute in restul Europei. Proiectul de raport este laudativ la adresa activitatii DNA: "Exista un progres continuu in intocmirea de dosare de cazuri de coruptie la nivel inalt. Serviciile specializate (DNA) sint organizate in prezent in toata tara si au o statistica pozitiva in privinta anchetelor si a punerilor sub acuzare pe dosare de coruptie la nivel inalt. E vorba inclusiv de cazuri cu profil inalt, in care printre acuzati se numara figuri publice influente si bine cunoscute".

Comisia este mai putin multumita de modul in care anchetele DNA sint reflectate in deciziile judecatoresti. "Rigoarea in intocmirea dosarelor nu se reflecta deocamdata prin decizii in justitie. Datele venite de la Bucuresti in privinta sentintelor pronuntate arata ca pedepsele nu sint disuasive si ca exista un numar foarte ridicat de suspendari ale pedepselor pronuntate in cazuri de coruptie la nivel inalt. Motivele pentru aceste suspendari trebuie clarificate. Aceasta situatie submineaza progresele recente in investigatii", arata varianta de raport citata de RFI.

Raportul se refera si la o serie de evenimente recente, dupa plecarea ministrului Monica Macovei, ce ar putea avea o influenta negativa asupra progreselor in lupta anticoruptie. Este vorba de dezincriminarea fraudelor bancare, intentia Parlamentului de a scurta durata maxima a anchetelor penale si cererea de demitere a procurorului-sef Doru Tulus de la DNA.

Referitor la infiintarea Agentiei Nationale de Integritate, Comisia isi exprima "ingrijorarea in privinta independentei agentiei si eficientei sale de a investiga si de a impune sanctiuni numai partial rezolvate prin amendamentele impuse de Guvern prin ordonanta de urgenta".

Concluzia Comisiei este ca, "per total, Romania a inregistrat unele progrese in reformarea sistemului sau judiciar".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.