Mexic este o tara situata in America de Nord, marginita de Statele Unite la nord si Belize si Guatemala la sud. Este cea mai nordica tara din America Latina si cea mai populata tara vorbitoare de spaniola din lume. Intrucat Mexic este, de fapt, o rep

Mexic este o tara situata in America de Nord, marginita de Statele Unite la nord si Belize si Guatemala la sud. Este cea mai nordica tara din America Latina si cea mai populata tara vorbitoare de spaniola din lume. Intrucat Mexic este, de fapt, o republica federala, numele oficial complet este Statele Unite Mexicane (Estados Unidos Mexicanos). Tara este frecvent numita Republica Mexicana (República Mexicana), desi acesta nu este titlul recunoscut oficial. Republica Federala Mexic este impartita in 31 de state (estados) si un district federal. Fiecare stat are constitutia si legislativul proprii. Districtul federal contine capitala Mexicului, Ciudad de Mexico, si are statut special, cu puteri reduse in comparatie cu cele 31 de state.
Ca un enorm muzeu, Mexico City este un oras remarcabil cu o cultura veche de 3.000 de ani, fiind cel mai vechi oras din Emisfera Vestica. Este asezat pe vechea albie a unui lac larg de 7.500 metri, fiind inconjurat de munti. Doar cateva orase din lume pot concura cu grandoarea acestui oras, cu un istoric ce imbina culturi ale erei precolumbiene, colonizarii europene si erei moderne in final. Orasul Mexico City este orasul pe care civilizatia azteca l-a dezvoltat in asa masura, incat era cel mai mare si mai remarcabil oras al civilizatiei secolului al XVI-lea.

Atractiile turistice

Locuri istorice cu temple si ruine arheologice deosebite, cladiri vechi, biserici si manastiri, parcuri si palate, monumente grandioase, precum si numeroase atractii ale epocii noastre: cluburi de dans, teatre, discoteci, cladiri moderne, magazine, acestea sunt doar cateva din multitudinea de atractii turistice ale Mexicului.
Casa Lamm din secolul 19 - casa a pictorului Lewis Lamm, Edificio Balmori, Edificio Basurto cladit in 1944 fiind cea mai noua si luxoasa cladire a anilor respectivi, Biserica Iglesia de la Sagrada Familia fiind pictata de catre Manuel Gorzope, construita in 1910, dar care nu a fost terminata pana in anul 1925.
In centrul orasului se pot vizita: Parcul Central Almeda, Vechea Scoala San Ildenfonso, Palatul Contesei Santa Maria de Valparaiso, Catedrala Metropolitana, Palatul Bellas Artes 1904, Palatul Inchizitiei - secolul 18, Palatul National 1529, Castelul Chapultepec, rezidenta Imparatului Maximiliano in 1866 si mai tarziu cea a presedintelui Porfirio Diaz, Muzeul National de Antropologie, Muzeul National de Istorie, Parcul zoologic din Chapultepec 1923, Piata Hidalgo, Capela de la Conchita, Gradina Frida Kahlo, Capela Iglezia de San Jacinto din secolul 16 etc.
In sudul orasului Mexico City se gaseste micutul oras Xochimilco, dincolo de lacul cu acelasi nume. Ca puncte de atractii in acest orasel sunt: turul lacului cu salupa, Manastirea franciscana San Bernardino, ridicata in 1535, Mixquic, un oras celebru pentru festivitatile sale de la inceputul lunii noiembrie - asa-numita sarbatoare "Ziua Mortilor".

Orase coloniale si centre urbane moderne

Mexicul este o tara a contrastelor, cu cate ceva pe gustul fiecaruia: orase coloniale si centre urbane moderne, zone arheologice, rezervatii naturale si, nu in ultimul rand, plaje faimoase, ca cele de la Acapulco si Cancun. O destinatie potrivita pentru toate gusturile si bugetele, cu un sistem de comunicare dezvoltat: aeroporturi internationale moderne, autostrazi catre cele mai importante destinatii turistice, transport maritim intern si international. Pe langa toate acestea, Mexic este un loc ideal pentru cumparaturi, un paradis al gastronomiei si al distractiilor, o destinatie fascinanta, de neuitat.
Cel mai mare oras este capitala, Ciudad de Mexico, care are peste 19 milioane de locuitori si este printre cele mai mari aglomeratii urbane din lume. Alte orase cu peste un milion de locuitori sunt Guadalajara, Monterrez, Toluca, Puebla, Tijuana, Ciudad Juárez, León si Torreón.
Desi Mexicul este frecvent asociat cu teren desertos, partile de sud ale tarii au o clima tropicala, fiind situate sub Tropicul Cancerului. Raurile principale sunt Rio Grande in extremitatea nordica si Usumacinta in sud, plus Grijalva, Balsas, Pánuco si Yaqui in interior. Se mai poate aminti aici vulcanul activ Popocatepetl.

Cancun si Acapulco, destinatii exotice

Cancun este alegerea perfecta pentru petrecerea unei vacante de vis, datorita minunatelor sale plaje caraibene, scaldate de apele limpezi ale oceanului si asezari in vecinatatea stravechilor ruine ale civilizatiei mayase si a unuia dintre cele mai mari recifuri de corali din emisfera vestica. Toate acestea fac din Cancun atractia turistica numarul unu a Mexicului.
Cancun este un oras tanar. Cu doar cativa ani in urma era o plaja mica, ca dupa aceea sa se dezvolte la ceea ce este acum - paradisul vacantelor. Astazi, Cancun este un oras de coasta cu plaja lunga si ingusta, avand multe insulite legate de plaja principala prin poduri sau prin mici porturi.
Cancun si intreaga Peninsula Yucatan reprezinta una dintre cele mai insorite zone ale lumii.
La cativa kilometri de orasul Cancun se afla Insula Muierii, o insula a relaxarii si linistii. Aflata la 30 minute departare de Cancun, pastrand foarte viu amintirea civilizatiei Maya.
Isla Mujeres a fost descoperita in secolul 50 i.e.n. in timpul dezvoltarii orasului Cancun.
Aceasta insula are numeroase atractii turistice: de la plaja cu apa cristalina in nord pana la Parcul National Garrafon, din sud, unde se afla si Templul Zeitei Fertilitatii.
In apropierea orasului Cancun se afla Puerto Morelos, un satuc pescaresc de unde poti sa ajungi foarte usor la Gradina Botanica si la Crococun - gradina zoologica a regiunii. De asemenea, in apropierea orasului Cancun se regasesc o multime de parcuri naturale: Tres Rios, Xel-Ha si cel mai mare parc, Xcaret, cu lagune naturale.
Toate trei parcurile sunt foarte atractive pentru copii si adulti, unde se pot face numeroase activitati precum: calarit, inot, scufundari, alaturi de delfini, plimbari cu vaporul de-a lungul raurilor etc.

Acapulco, unul dintre cele mai importante centre turistice ale lumii

Cu o populatie de peste un milion de locuitori, Acapulco este unul dintre cele mai importante centre turistice ale lumii. In perioada colonizarii, orasul a fost singurul port din Mexic autorizat pentru a face comert cu legendarul oras al Chinei, Nao. Datorita climatului cald si plajelor minunate, Acapulco atrage anual sute de mii de turisti, fiind una dintre cele mai aglomerate statiuni ale Mexicului. Acapulco dispune de o multime de plaje unde se pot practica sporturile nautice (in special surfing si scuba diving), printre care amintim: Pie de La Cuesta (locul de unde puteti sa vedeti cel mai memorabil apus de soare), Isla de La Roqueta, Puerto Marquez, Hornos, Hornitos, Caleta, Caletilla, Larga, Honda, Muelles, La Condesa, Paraiso si Revolcadero. Statiunea dispune de multe atractii ca: Catedrala, Institutul cultural al Armatei, Centrul de Afaceri, Teatrul Juan Luis de Alarcon, centrul orasului, Stanca La Quebrada, faleza (un loc ideal pentru plimbari), Parcul Papagayo, cu multiple facilitati sportive, Parcul Cici, Parcul National El Veladero, Laguna Tres Palos, unde se pot practica vanatoarea si pescuitul, si Laguna Coyuca.
La 5 kilometri est distanta de Acapulco se afla orasul La Sabana, unde aveti posibilitatea de a vedea ruinele arheologice ale culturii Maya, discoteci, baruri, restaurante si cinematografe. Imbinarea desertului, a muntilor vulcanici acoperiti de zapada, a ruinelor antice, a plajelor pustii, a florei si faunei cu multiplele si modernele facilitati ale hotelurilor elegante face din Mexic si, implicit, din orasul-statiune Acapulco un paradis pentru orice turist.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.