Candidaturile magistratilor pentru Consiliul de Integritate au fost respinse de catre Comisia juridica a Senatului deoarece sunt contrare prevederii constitutionale care interzice explicit judecatorilor si procurorilor exercitarea oricarei alte funct
Candidaturile magistratilor pentru Consiliul de Integritate au fost respinse de catre Comisia juridica a Senatului deoarece sunt contrare prevederii constitutionale care interzice explicit judecatorilor si procurorilor exercitarea oricarei alte functii in sectorul public sau privat, cu exceptia celei de cadru didactic universitar. Membrii CNI nu vor primi nici un ban pentru munca prestata.
Senatorii juristi au avizat 12 din cele 15 candidaturi pentru CNI. NU au fost admise propunerile din partea asociatiilor de magistrati, deoarece acestea au nominalizat doar magistrati in functie. Din acelasi motiv a fost respinsa candidatura judecatorului Toni Neacsu, propus de un ONG, Asociatia pentru Justitie "Pro Just". "Vom trimite scrisori asociatiilor profesionale ale magistratilor sa faca alte propuneri , dar nu magistrati de scaun. Sunt lucruri contrare si Constitutiei, si filosofiei legii ANI", a declarat senatorul PSD Antonie Iorgovan. A fost respinsa si o candidatura din partea grupului minoritatilor nationale deoarece acestea au sustinut un functionar parlamentar. Initial, Iorgovan nu a fost de acord nici cu candidaturile avocatilor pentru CNI, dar a intampinat opozitia colegilor sai din Comisie. Chiar si unii candidati s-au revoltat. "Nu putem fi restrictionati in exercitarea profesiei noastre, mai ales ca legea ANI nu prevede asemenea incompatibilitati", a declarat Alice Elena Draghici, propunerea grupului senatorial PC. Aceasta a fost intrebata de pesedistul Ioan Chelaru daca este "nasa si cumatra" a fostului ministru de Justitie, Monica Macovei. Draghici a confirmat ca i-a botezat copilul fostului ministru. (Adrian ILIE)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.