>>  Experti din mai multe tari europene au discutat, in Mamaia, despre prevenirea si combaterea poluarii marine

>> Problema cea mai grava se intalneste in porturile fluviale


Colocviul national cu participare internati
>> Experti din mai multe tari europene au discutat, in Mamaia, despre prevenirea si combaterea poluarii marine

>> Problema cea mai grava se intalneste in porturile fluviale


Colocviul national cu participare internationala "Acvadepol", editia a XIV-a, a ajuns la final. Participantii au dezbatut probleme legate de armonizarea legislatiei romanesti cu directivele europene, au identificat echipamentele si mijloacele moderne de interventie pentru prevenirea si combaterea poluarii in porturile fluvio-maritime, dar si sursele si caile de finantare pentru procurarea acestora. Organizat de administratiile porturilor Dunarii maritime, ale celor fluviale si maritime, la eveniment au participat zeci de specialisti din domeniul naval si al protectiei mediului. Scopul declarat al colocviului a fost definirea solutiilor concrete in activitatea de prevenire si combatere a poluarilor cu hidrocarburi de catre nave si prezentarea realizarilor in domeniu, de la editia anterioara a seminarului. Participantii la seminar au fost de acord cu faptul ca, in comparatie cu facilitatile existente in porturile maritime si cele fluvial-maritime, in porturile dunarene, facilitatile de preluare a apelor de santina, a apelor uzate si a deseurilor, sunt insuficiente si nu respecta standardele impuse prin legislatie. "Abia anul acesta s-a demarat un studiu privind necesarul de dotari cu astfel de instalatii a porturilor dunarene, efectuat in colaborare cu guvernul olandez si cu finantare din partea acestora. Studiul va include traficul de nave din ultimii trei ani, prognoza privind cresterea traficului de nave, infrastructura si instalatiile actuale si un plan privind achizitiile care trebuie facute pentru dotarea corespunzatoare", a declarat Valentin serbanescu, directorul general al Autoritatii Navale Romane.

SPECIALISTUL
>> Protectia mediului
Seminariile de genul celor care au avut loc in statiunea Mamaia sunt extrem de importante in contextul integrarii Romaniei in Uniunea Europeana. In spatiul comunitar, preocuparea pentru protejarea mediului este majora, mai ales in domeniul navigatiei maritime si fluviale. Specialistii spun ca, desi acesta reprezinta 98% din traficul total de marfa la nivelul planetei, este responsabil pentru numai 2% din poluarea totala. In ciuda acestei cifre, trebuie facute eforturi pentru reducerea in continuare a poluarii. In cazul navigatiei fluviale, problema este si mai grava, pentru ca apa aceasta este folosita atat pentru irigat, cat si pentru consumul populatiei.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.