Risc. Viata bucurestenilor este in pericol ori de cate ori folosesc ascensoarele din blocuri Vechi de zeci de ani, peste 30% din ascensoarele Capitalei pot provoca adevarate tragedii. Cele mai multe lifturi periculoase sunt instalate in zonele din c
Risc. Viata bucurestenilor este in pericol ori de cate ori folosesc ascensoarele din blocuri Vechi de zeci de ani, peste 30% din ascensoarele Capitalei pot provoca adevarate tragedii. Cele mai multe lifturi periculoase sunt instalate in zonele din centru. Desi reprezentantii Inspectiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor si Instalatiilor de Ridicat (ISCIR) au recomandat firmelor de intretinere sa ia masuri pentru evitarea incidentelor neplacute, acest lucru nu s-a intamplat, din diverse motive. "Detinatorii sau intretinatorii instalatiilor ar trebui sa monteze aparatoare de cabina, pentru a limita numarul celor care cad in gol. Pentru ca lifturile sunt construite odata cu blocurile, cele mai multe dintre acestea nu permit sisteme de protectie", ne-a declarat Sorin Mocanu, inspector ISCIR. Ascensoarele pot fi oprite sa mai functioneze daca firmele de intretinere constata nereguli. Verificarile inspectorilor ISCIR au loc o data la doi ani, pentru asociatiile de proprietari, si anual, pentru lifturile din institutiile publice. Firmele din domeniu, insa, efectueaza revizii bilunar. Asociatiile de Proprietari sunt nevoite sa plateasca verificarile firmelor de specialitate, dar si sa inlocuiasca lifturile dupa 20 de ani de functionare. Cum pretul unui ascensor nou poate ajunge si la 30.000 de euro, multe asociatii raman cu instalatiile vechi. Chiar daca se expun unor riscuri majore, locatarii prefera sa scoata din buzunar bani doar pentru modernizarea lor. Radu Roman, un tanar care locuieste intr-un bloc de pe strada Witing, ne-a povestit ca a stat intre etaje cateva ore. "Am reusit sa ma strecor pe trapa. Nu stiu ce facea un batran daca era in locul meu", ne-a spus acesta. De cele mai multe ori, oamenii se blocheaza in ascensor, insa nu putine au fost cazurile cand au ajuns la parter mai repede decat si-ar fi imaginat. "Eu am cazut de la etajul patru cu liftul. Am deschis usa si am iesit pe burta. Am tras o spaima, sora cu moartea!", ne-a marturisit Valeriu Paleologu. Din datele ISCIR, in Bucuresti sunt aproximativ 15.000 de lifturi, dintre care peste 5.000 au fost puse in functiune, in urma cu 30 de ani. Daca liftul imobilului in care locuiti are probleme, puteti faceti reclamatie la ISCIR, la numarul de telefon cu apel gratuit 021/411.81.70.


Despre autor:

Cancan

Sursa: Cancan


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.