Editura Polirom a lansat ieri primul volum din Jurnalul Regelui Carol I al Romaniei. Vor urma alte trei.

Evenimentul a avut loc la Palatul Elisabeta, in prezenta Maiestatii Sale Regele Mihai I, a Maiestatii Sale Regina Ana, a Altetei Sale
Editura Polirom a lansat ieri primul volum din Jurnalul Regelui Carol I al Romaniei. Vor urma alte trei.

Evenimentul a avut loc la Palatul Elisabeta, in prezenta Maiestatii Sale Regele Mihai I, a Maiestatii Sale Regina Ana, a Altetei Sale Regale Principesa Margareta si a Altetei Sale Regale Principele Radu de Hohenzollern-Veringen.


INEDIT. Pastrat in arhiva familiei regale si, mai apoi, la Arhivele Statului din Bucuresti, jurnalul lui Carol I, pana acum inedit, cu exceptia catorva fragmente, cuprinde patru volume, dintre care primul acopera anii 1881-1887. Purtand amprenta personalitatii regelui, jurnalul, altfel un lucru, se pare, obisnuit pentru Casa Regala a Romaniei - Regele Ferdinand, Regina Maria si Carol al II-lea au tinut si ei jurnale - , contine insemnarile zilnice ale suveranului, notatii de regula sumare, de cateva randuri, dar foarte riguroase despre activitatile sale si despre evenimente ale zilei mai mult sau mai putin importante.


GANDURI. Autorul nu urmareste o idee anume, ci reda cu fidelitate fapte, iar aprecierile personale si comentariile, care ar putea da seama mai bine de gandurile regelui, sunt succinte si destul de rare. Importanta majora a insemnarilor pentru istoriografia acestei perioade provine tocmai din reflectarea fidela a politicii externe si interne a Romaniei, de la, de exemplu, pregatirea si semnarea in 1883 a aliantei cu Puterile Centrale si atitudinea regelui fata de aceasta decizie pana la lupta continua dintre liberalii si conservatorii care se succeda la guvernare.


Modestie regalaLansarea de la Elisabeta a fost una modesta. Obisnuiti cu lansarile de carte "de librarie", ne asteptam poate ca evenimentul sa aiba ceva mai multa stralucire. Daca controlul meticulos de la poarta era intrutotul justificat, iar alegerea locului - resedinta Maiestatii Sale - inspirata, altfel au stat lucrurile la capitolul "organizare". Un parchet care scartaia ingrozitor, un aer vanturat de trei ventilatoare anemice si usa de la intrare lasata "romaneste" intredeschisa, cativa chelneri care purtau niste pahare despre care nu puteai spune ca erau pe jumatate pline - iata cateva elemente care nu au facut decat sa aduca prejudicii de imagine Casei Regale.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.