Senatorul PSD Ion Iliescu nu s-a prezentat nici astazi la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, unde urma sa fie audiat de procurorii Sectiei Parchetelor Militare in dosarul mineriadei din iunie 1990, fostul sef al statului solic
Senatorul PSD Ion Iliescu nu s-a prezentat nici astazi la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, unde urma sa fie audiat de procurorii Sectiei Parchetelor Militare in dosarul mineriadei din iunie 1990, fostul sef al statului solicitandu-i procurorului Dan Voinea amanarea audierii cu o zi, informeaza Rompres.

Ion Iliescu nu s-a prezentat la Parchet nici vineri, 22 iunie, pe motiv ca este plecat din tara, iar joi, 21 iunie, a fost la Timisoara pentru a-si lansa o carte.

Ion Iliescu este acuzat de participare la omor deosebit de grav, alaturi de fostul ministru de Interne Mihai Chitac si fostul adjunct al acestuia, generalul Gheorghe Andrita. In acest dosar mai sunt cercetati penal coloneii de politie Calin Traian si Constantin Vasile. Initial, dosarul a fost trimis in instanta, insa Inalta Curte de Casatie si Justitie a retrimis cauza la Parchet pentru completarea urmaririi penale.

Ulterior, cauza a fost disjunsa, Ion Iliescu fiind cercetat penal de procurorii militari si in dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990. El este acuzat, alaturi de alte 20 de persoane, de subminarea puterii de stat si a economiei nationale, lipsire de libertate in mod ilegal, crime contra umanitatii, talharie, distrugere, asociere in vederea savarsirii de infractiuni, arestare ilegala, cercetare abuziva si aplicare de rele tratamente.

Dosarul a fost deschis ca urmare a unei sesizari venite din partea Asociatiei Victimelor Mineriadelor 1990-1991 din Romania (AVMR). La sfarsitul lunii aprilie, AVMR i-a solicitat procurorului general Laura Codruta Kovesi sa il recuze pe procurorul adjunct sef al Sectiei Militare a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ), Dan Voinea, care instrumenteaza urmarirea penala in dosarul Mineriadei din iunie 1990, pe motiv ca acesta tergiverseaza finalizarea urmaririi penale si refuza sa-i cerceteze pe procurorii vinovati de represiunea din iunie 1990.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.