Probleme pentru parintii cu copii de gradinita. Peste 12.000 de copii au ramas fara loc la gradinita in Capitala. Gradinitele private ar putea fi o alternativa la cele de stat si ar putea acoperi deficitul de locuri. Dar, din cauza procedurilor greoa
Probleme pentru parintii cu copii de gradinita. Peste 12.000 de copii au ramas fara loc la gradinita in Capitala. Gradinitele private ar putea fi o alternativa la cele de stat si ar putea acoperi deficitul de locuri. Dar, din cauza procedurilor greoaie de autorizare si de acreditare, infiintarea unei gradinite particulare e un adevarat calvar. Doar cei cu multi bani si cu nervii tari pot merge pana la capat. Infiintarea unei gradinite private presupune investitii mari, intre 70 si 200.000 de euro.
Trebuie sa aiba o baza materiala corespunzatoare programului pe care-l desfasoara, trebuie sa aiba personal calificat si, nu in ultimul rand, trebuie sa aiba toate autorizatiile necesare de functionare. Un parinte plateste lunar intre 400 si 1.200 de lei noi, in functie de durata si continutul programului. Profiturile sunt modeste, pentru ca 80% din incasari sunt inghitite de cheltuieli. Inceputul este anevoios. Dupa doua luni de verificari amanuntite, Agentia de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Preuniversitar propune proiectul de ordin ministerial privind autorizarea. De aici incolo, depinde de circuitul ordinului respectiv la nivelul ministerului, ceea ce poate dura foarte mult. Din acest motiv, unii patroni nu mai asteapta toate documentele si functioneaza fara acreditare. In Romania sunt autorizate 291 de gradinite, dar numai 11 au primit si acreditarea finala. In Bucuresti, sunt 69 de gradinite particulare autorizate si 4 acreditate.
Pe de alta parte, gradinitele se intrec in oferte, de la invatarea limbii engleze si pana la initierea in lucrul pe calculator. Fiecare gradinita are un anumit profil, daca unele sunt axate mai mult pe sport, altele sunt orientate catre teatru sau muzica. Oricum, fiecare incearca sa vina cu o oferta cat mai diversificata, desi nu duc lipsa de clienti. Cursuri de dans, inot, tenis, schi, patinaj, karting, echitatie, informatica, teatru, pictura sau limbi straine, sunt doar cateva dintre optiuni.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.