Opt state europene, printre care si Romania, au adresat o scrisoare Comisiei Europene, indeamnand organismul comunitar sa nu renunte la planurile de divizare a marilor companii energetice, plan contestat de majoritatea tarilor membre, unde pietele su
Opt state europene, printre care si Romania, au adresat o scrisoare Comisiei Europene, indeamnand organismul comunitar sa nu renunte la planurile de divizare a marilor companii energetice, plan contestat de majoritatea tarilor membre, unde pietele sunt dominate de cate o singura mare companie, informeaza Financial Times, consultat de Hotnews.

Potrivit publicatiei citate, ministrii Energiei din Danemarca, Marea Britanie, Spania, Olanda, Belgia, Suedia, Finlanda si Romania, au semnat o scrisoare adresata comisarului pentru Energie, Andris Pielbags, si celui pentru Concurenta, Neelie Kroes.

Scrisoarea, noteaza Financial Times, are drept scop sa influenteze propunerile pe tema reformei pietei energetice din Europa, pe care Comisia urmeaza sa le prezinte in septembrie.

In ianuarie 2007, CE a prezentat o serie de masuri vizand separarea diviziilor de aprovizionare cu energie electrica si gaze naturale, din cadrul companiilor de profil de pe piata europeana, de diviziile responsabile cu transportul resurselor energetice. Aceasta ar duce la divizarea unor giganti precum Eon (Germania), EDF (Franta) sau ENI (Italia). Drept urmare, majoritatea tarilor UE, in frunte cu Germania si Franta, au contestat vehement propunerile.

Comisarul Pielbags, aminteste FT, a declarat recent ca in prezent se confrunta cu o "situatie foarte, foarte neplacuta" si ca cele mai multe state membre se opun proiectului, ceea ce ar putea insemna ca Executivul european ar putea renunta la acesta.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.