O nota aparte in peisajul caravanei multicolore o constituie familiile de sportivi. Unele alcatuite din tata si fiu, altele din frati. Ploiesteanul Constantin Ciocan a participat ca sportiv la patru editii ale Turului, venind o data pe primul loc cu
O nota aparte in peisajul caravanei multicolore o constituie familiile de sportivi. Unele alcatuite din tata si fiu, altele din frati. Ploiesteanul Constantin Ciocan a participat ca sportiv la patru editii ale Turului, venind o data pe primul loc cu echipa Metalul Plopeni, clasandu-se apoi pe a treia treapta a podiumului la individual si pe pozitia 6. A pregatit lotul national dupa 1977, o buna perioada impreuna cu Ion Ardeleanu, fiind singurul tehnician cu trei castigatori ai Micii Bucle - Vasile Carutasu, Valentin Constantinescu, Vasile Apostol. De 7 ani este antrenor la Conpet - Petrolul Ploiesti, venind acum cu o echipa a carei coloana vertebrala este asigurata de trio-ul Alexandru Ciocan - Marian Frunzeanu - Csicsaky Tamas. Fiul sau, Alexandru, a fost patru ani la rand, intre 2001 si 2005, cel mai bun sprinter din tara, devenind liderul vitezistilor si in Turul Turciei. "Nu a figurat in ierarhia generala, deoarece a pierdut minute importante la catarari", rememora tatal. Ion Nica a alergat in Cursa Pacii, in perioada 1973-80, venind pe un meritoriu loc 4 in 1977. A mai fost la Tururile Bulgariei si Turciei. Din 1983 s-a dedicat arbitrajului, fiind solicitat nu numai la campionatele nationale, ci si in Turul Romaniei. Fiul sau, Adrian, a adunat peste 50 de titluri de campion al tarii la Stirom si Dinamo, plus 6 trofee balcanice, clasandu-se de doua ori pe pozitia secunda a sprinterilor in Turul Romaniei, castigand etape in competitiile similare din Turcia, Grecia sau Serbia. De anul trecut l-am intalnit in postura de arbitru in Mica Bucla. Nu-i puteam omite pe fratii Vasile si Ion Selejan. Primul a venit in lumea ciclismului din 1965, la CSM Cluj, dupa 11 ani trecand la Dinamo. Multiplu campion de fond, semifond si ciclocros, component al lotului national intre 1967 si 1975, a adunat succese cu echipa si victorii de etapa individuale in Tururile Romaniei, Greciei, Turciei, Macedoniei, 8 titluri de cel mai bun catarator la competitiile mentionate, un loc 2 si un loc 3 in Mica Bucla, numeroase victorii din postura de antrenor la loturile tarii. Din 1976 e secretar general al Federatiei. Fratele sau, Ion, a fost campion de juniori la fond, participand si in Turul Romaniei. A fost nevoit sa se retraga din cauza unei accidentari, devenind arbitru in 1987. De atunci e prezent la cele mai importante concursuri din tara. Radu Selejan, baiatul lui Vasile, a fost cinci ani ciclist la Olimpia, iar din 2004 e manager la clubul Mazicon Emmedue. A participat la cateva editii ale Turului, iar in 2006 a pregatit lotul national. Acum isi da licenta la Universitatea Ecologica. Se mai afla alaturi de noi in Tur familia Novak, tatal in postura de antrenor, fiul Eduard Carol, in cea de component al echipei Intersport Miercurea Ciuc si doi parinti arbitri - Ioan Sipos din Tg. Mures si Valeriu Andoniu din Bucuresti, ai caror fii nu participa anul acesta la Tur.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.