Declaratiile recente ale lui Mugur Isarescu, potrivit carora aprecierea rapida a leului din ultima perioada s-ar putea dovedi nesustenabila, sunt ingrijorari mai vechi ale BNR si nu vor avea efecte pe piata valutara, apreciaza Ionut Dumitru.
"Nu e prima data cand guvernatorul atrage atentia ca aprecierea leului este prea accelerata si e posibil sa nu fie sustenabila, a facut-o de nenumarate ori. Si de data aceasta a fost un discurs nuantat, fara chestiuni categorice, tocmai in ideea de a nu transmite un mesaj care sa destabilizeze piata", a declarat analistul pe probleme de macroeconomie la Raiffeisen, citat de Mediafax.
"In general, suntem ingrijorati ca nivelurile actuale se vor dovedi a fi nesustenabile", a declarat, vineri, la Z├╝rich, pentru Reuters, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Cu toate acestea, Isarescu a minimalizat efectele negative ale aprecierii leului, spunand ca BNR se concentreaza asupra tendintelor pe termen lung de pe piata valutara. Interventia BNR este o masura de ultima instanta, dar ramane intotdeauna o optiune.
"Nu a fost un mesaj care sa anunte o interventie a BNR pe piata, ci doar reaminteste ca, in cazul in care leul va atinge cotatii ingrijoratoare, banca centrala are puterea sa intervina pentru a tempera aprecierea. Nu exista, de altfel, niciun motiv care sa justifice o astfel de apreciere, pentru ca fundamentele economice indica accentuarea deficitului de cont curent, scaderea investitiilor straine si majorari salariale care depasesc cresterea productivitatii muncii, elemente care in niciun caz nu sustin intarirea monedei nationale", a explicat Dumitru.