>> In cazul in care bunurile imobile nu sunt de uz sau de interes public, Finantele pot respinge cererea.
>> Imobilele preluate in proprietatea statului vor putea fi cedate in administrare unor institutii publice.
>> Bunurile cedate nu tre
>> In cazul in care bunurile imobile nu sunt de uz sau de interes public, Finantele pot respinge cererea.
>> Imobilele preluate in proprietatea statului vor putea fi cedate in administrare unor institutii publice.
>> Bunurile cedate nu trebuie sa fie afectate de cereri de retrocedare ori de solicitari privind deschiderea insolventei.


Datoriile catre bugete vor putea fi stinse prin trecerea in proprietatea publica a statului a unor bunuri imobile aflate in proprietatea debitorilor, a stabilit Ministerul Economiei si Finantelor, prin Ordinul nr. 486/2007.

Conditii pentru cedare
Potrivit noilor reglementari, debitorul persoana juridica, proprietar al unor bunuri imobile, poate cere organului fiscal la care este inregistrat stingerea unor creante fiscale (impozite, taxe, contributii sociale etc.) prin darea in plata a respectivelor bunuri. Mai departe, in baza unei documentatii prezentate de debitor, directiile finantelor publice sau Directia generala de administrare a marilor contribuabili vor determina eficienta preluarii imobilelor in cauza de catre stat, calculata prin compararea creantelor fiscale stinse (la care se adauga si cheltuielile de transformare si amenajare a bunurilor) cu cheltuielile necesare unor noi constructii sau achizitii ori cu cele aferente platii de chirii. In cazul in care bunurile imobile nu sunt de uz sau de interes public, o comisie constituita la nivelul Ministerului Economiei si Finantelor poate respinge cererea privind stingerea creantelor fiscale prin aceasta modalitate. In cazul debitorilor la care s-a instituit administrarea speciala in perioada de privatizare, cedarea de bunuri este posibila numai cu acordul administratorului special. Bunurile cedate de debitori trebuie sa fie "curate", neafectate de cereri de retrocedare ori de solicitari privind deschiderea procedurii insolventei. Totodata, imobilele nu trebuie sa fie inchiriate, arendate, concesionate si nici sa reprezinte aport la capitalul unor societati sau sa faca obiectul unor litigii.

Bunurile devin sedii de institutii
Imobilele preluate in proprietatea statului vor putea fi cedate in administrare unor institutii publice. Darea in administrare se va efectua numai in baza unei hotarari a guvernului, initiata de autoritatile publice centrale solicitante sau de catre Ministerul Economiei si Finantelor, Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de sanse, Ministerul Sanatatii Publice, Ministerul Internelor si Reformei Administrative, dupa caz. Cheltuielile necesare transformarii imobilelor preluate in sedii de institutii sau in spatii de uz/interes public vor fi suportate de institutia care a solicitat preluarea in administrare a acestora.

Datorii de 15,17 miliarde lei
Conform datelor centralizate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, datoriile firmelor la bugetul general consolidat insumau 15,17 miliarde de lei (4,6 miliarde euro) la sfarsitul primului trimestru, in scadere cu 1,63% (251 milioane lei) fata de obligatiile restante inregistrate la finele anului.
Defalcat, datoriile erau de 7,7 miliarde de lei, in scadere cu 1,16%, la bugetul de stat, 5,91 miliarde de lei la bugetul asigurarilor sociale (-3,73%), 884 milioane de lei (±13,4%) la bugetul asigurarilor de sanatate si de 667 milioane de lei (-5,1%) la bugetul asigurarilor pentru somaj.
La 31 martie, contribuabilii mari aveau datorii de 4,73 miliarde de lei, in scadere cu 717 milioane de lei, iar firmele mici si mijlocii aveau de platit 10,43 miliarde de lei, cu 466 milioane de lei mai mult comparativ cu sfarsitul anului trecut.
Ambele categorii de firme au cele mai mari datorii catre bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale. Obligatiile firmelor mari sunt insa in scadere, in timp ce datoriile societatilor mici si mijlocii au crescut.
Restantele contribuabililor mari la bugetul de stat insumau 1,6 miliarde de lei, cu 23,4% mai putin (493 milioane de lei), iar cele ale firmelor mici si mijlocii au urcat cu 7% (402 milioane de lei), la 6 miliarde de lei. La bugetul asigu-rarilor de stat datoriile erau de 2,59 miliarde de lei (-8,7%) in cazul companiilor mari si de 3,3 miliarde de lei (0,56%) in dreptul societatilor mici si mijlocii.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.