Comisia parlamentara de control a SRI a adoptat ieri, prin consens, raportul in cazul lui Florian Coldea, liberalul Radu Stroe admitand ca, daca ar fi fost in locul adjunctului SRI, ar fi demisionat.

Raportul Comisiei SRI in ca


Comisia parlamentara de control a SRI a adoptat ieri, prin consens, raportul in cazul lui Florian Coldea, liberalul Radu Stroe admitand ca, daca ar fi fost in locul adjunctului SRI, ar fi demisionat.

Raportul Comisiei SRI in cazul Coldea va fi inaintat presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului si apoi supus discutiei in cadrul unei sedinte a Birourilor Reunite. Eventualele sanctiunile vor fi discutate de conducerea Parlamentului, care va inainta CSAT o sinteza a raportului clasificat, in prezenta directorului SRI, George Maior, si a membrilor comisiei parlamentare. Potrivit presedintelui Comisiei SRI, liberalul Radu Stroe, senatorii si deputatii i-au recomandat directorului serviciului sa aprecieze si sa dispuna masuri de ordine interioara, de securitate procedurala fizica si a personalului potrivit deficientelor semnalate; sa aplice masuri disciplinare fata de persoanele a caror conduita neadecvata a favorizat producerea evenimentului contrainformativ. De asemenea, CSAT va fi informat cu privire la raspunderea personala a colonelului Florian Coldea atat in acest caz, cat si in altele, care au fost luate in dezbaterea Comsiei de control si aduse la cunostinta directorului SRI. Totodata, Stroe a subliniat ca serviciul nu poate fi acuzat ca a facut politie politica, dar ca nu este "eficient si nici just modul in care Comisia interna a apreciat si a comunicat sanctiunile pe care le ia". "Potrivit raportului de securitate interna, potrivit concluziilor pe care noi le-am tras din audieri, SRI nu a fost capabil sa-i scoata in evidenta pe cei care s-au facut vinovati de disparitia biletului. Este un lucru grav", a spus Stroe, precizand ca decizia birourilor trebuie sa fie una drastica, desi sanctiunile concrete le poate lua numai CSAT.
"Personal, in locul domnului Coldea, de mult mi-as fi depus demisia. E o problema de principiu: daca ajungi sa pierzi biletele, ma gandesc ce spun americanii, ce zic celelalte servicii", a mai spus Stroe.


RECOMANDARI. El a avertizat ca, dupa vacanta parlamentara, Comisia SRI va dezbate raportul SRI pe anul 2006. "Vom avea multe lucruri de facut la SRI", a spus Stroe. El a amintit ca membrii comisiei vor analiza, dupa vacanta parlamentara, o serie de informatii legate de rapirea jurnalistilor din Irak si de "unele declaratii ale lui Ohanesian facute la comisie". Radu Stroe a precizat ulterior, pentru Mediafax, ca, in raport, comisia recomanda directorului SRI aprecierea si dispunerea masurilor de ordine interioara, potrivit deficientelor semnalate, aplicarea masurilor disciplinare asupra persoanelor a caror conduita neadecvata a favorizat producerea evenimentului contrainformativ. "Acest punct denota limpede ca noi ii cerem lui George Maior sa aplice sanctiunile si nicidecum sa ii aplicam directorului SRI vreo sanctiune", a subliniat Stroe.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.