Meteorologii au urcat cu o treapta avertizarea de canicula, de la cod galben la cod portocaliu, pentru opt judete din sudul tarii si municipiul Bucuresti. Temperatura la umbra va atinge 40 de grade Celsius.


"Ar trebui sa ploua abund
Meteorologii au urcat cu o treapta avertizarea de canicula, de la cod galben la cod portocaliu, pentru opt judete din sudul tarii si municipiul Bucuresti. Temperatura la umbra va atinge 40 de grade Celsius.


"Ar trebui sa ploua abundent, neincetat, timp de o saptamana" pentru ca apa sa nu mai fie o problema in Romania, considera directorul general al Administratiei Nationale de Meteorologie, Ion Sandu. Conform ANM, in lunile iulie si august seceta se va accentua, iar in luna sep--tembrie "va deveni catastrofala". Estimarile pe termen lung arata ca in intervalul iulie-septembrie deficitele de apa din sol se vor accentua pe aproape intreg teri--toriul agricol al tarii. Cele mai afectate suprafete vor fi cele din sudul, sud-estul, estul si vestul tarii. Potrivit ministrului de Interne, Cristian David, in cazul in care seceta si canicula se vor prelungi, iar situatia va deveni critica, se va recurge la rationalizarea apei. Lucia Varga, secretar de stat in cadrul Ministerului Mediului a precizat ca pentru cel putin 50 de zile nu se va aplica aceasta masura, insa "trebuie facut un apel la chibzuinta, la o utilizare responsabila, fiecare cetatean trebuind sa-si impuna acasa un comportament de economisire a apei pentru ca rezervele sa nu fie afectate". Caldura extrema ameninta, in aceasta dupa-amiaza, judetele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Ialomita, Calarasi, Braila si municipiul Bucuresti. "Codul portocaliu" indica fenomene meteo periculoase, de intensitate mare, in cazul de fata canicula cu temperaturi cuprinse intre 38 si 40 de grade. Codul de alerta "galben" ramane in vigoare pentru judetele: Timis, Caras-Severin, Hunedoara, Alba, Sibiu, Brasov, Mehedinti, Gorj, Dambovita, Prahova, Buzau, Constanta, Tulcea, Vrancea, Galati, Bacau, Vaslui, Iasi si Botosani. Aici temperatura va fi cuprinsa intre 35 si 38 de grade Celsius.
Pe de alta parte, potrivit estimarilor Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), daca in sudul tarii se vor inregistra 40 de grade, in nord, vest si centru vor fi furtuni si grindina. In toate zonele avertizate raportul dintre temperatura si umezeala va atinge si depasi pragul critic (80 de unitati). Nici macar noaptea nu vom scapa de starea de disconfort termic. Termometrul nu va arata mai putin de 20 de grade in sud-vestul si sudul tarii. Vestile specialistilor ANM nu sunt linistitoare: in aceasta vara temperaturile pot depasi 44,5 grade Celsius.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.