Se vorbeste despre o clasa de mijloc globala, dar Domenico Siniscalco, fost ministru al Economiei in guvernul Berlusconi, sustine ca mai corect ar fi sa se vorbeasca despre doua clase medii.

Inca de la Revolutia franceza si cu siguranta i
Se vorbeste despre o clasa de mijloc globala, dar Domenico Siniscalco, fost ministru al Economiei in guvernul Berlusconi, sustine ca mai corect ar fi sa se vorbeasca despre doua clase medii.

Inca de la Revolutia franceza si cu siguranta in secolul XX, dezvoltarea Europei si a SUA s-a bazat pe clasa de mijloc. Dar, de cativa ani, caracteristicile noii diviziuni a muncii, concurenta tarilor emergente, delocalizarea si imigratia exercita presiuni asupra claselor de mijloc care, in Europa, ca si in America, dau in mod justificat semne de ingrijorare si incertitudine in ceea ce priveste viitorul, sustine Domenico Siniscalco. In acest context, clasa de mijloc din tarile europene si din SUA "risca sa devina adevarata victima a globalizarii si a clasei de mijloc din tarile emergente". Ca efect al globalizarii, in tarile emergente exista deja un miliard si jumatate de persoane care, din punctul de vedere al venitului, puterii de cumparare, instruirii si locurilor de munca, apartin clasei de mijloc. Aceste persoane - producatori, comercianti, profesori, liber-profesionisti, lucratori specializati, in esenta angajati in sectorul privat - au atins deplina independenta economica, fara sa apartina clasei conducatoare. In tari mai inapoiate, principalul obstacol in calea dezvoltarii este tocmai incapacitatea de a crea o clasa de mijloc. Din perspectiva economica, afirmarea unei clase de mijloc globale reconfigureaza productia, comertul international si sistemul financiar mondial. Din punct de vedere politic, afirmarea clasei de mijloc este esentiala pentru democratie. Estimarile arata ca in urmatoarele decenii aceasta clasa de mijloc va creste in ritm tot mai rapid ca numar si ca venit, cu un impact pozitiv asupra dezvoltarii mondiale. Dar acest scenariu nu este lipsit de probleme, in special pentru clasa de mijloc din Europa si din SUA, vazuta deseori drept unic contribuabil de impozitat, nevoit sa suporte costul social al pierderilor din competitia cu tarile emergente, mai putin preocupate de protectia sociala.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.