Compania negociaza cu autoritatile locale de pe raza sa de activitate cumpararea de unitati de generare de curent electric sau parteneriate pentru construirea unora noi.

CEZ Oltenia (fosta Electrica Muntenia) a demarat o politica agresiva pentru a obtine unitati de generare de electricitate, a declarat ieri Jan Veskrna, presedintele Consiliului de Administratie al companiei.

Acesta a precizat ca au fost demarate negocieri cu autoritatile locale pentru cumpararea de unitati de generare sau pentru asociere de tip joint-venture in vederea realizarii sau modernizarii de astfel de unitati. CEZ Oltenia este interesata si de cogenerare, a precizat Veskrna.

„Nu toata energia electrica din piata este disponibila si pentru CEZ. Stiti foarte bine care este situatia cu contractele pe termen lung si cu toate celelalte probleme. In a doua jumatate a anului trecut am pierdut multi clienti eligibili, pentru ca noi cumparam energia cu 20-30% mai scump decit ceilalti competitori. Noi am trimis anul trecut doua scrisori catre ministere, pentru ca aceasta situatie sa fie imbunatatita, dar pina in prezent am esuat in aceste demersuri", a afirmat Veskrna.

Feral Tulcea va intra in portofoliul de clienti al CEZ Oltenia in curind, a afirmat Ion Lungu, director comercial al CEZ.

De asemenea, compania este interesata de implicare in construirea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, insa doar intr-o formula care presupune finantarea, respectiv preluarea acestor reactoare.

CEZ Oltenia este interesata si de centralele Borzesti si Galati, la care va depune scrisori de intentie. Termenul final pentru Borzesti este azi si pentru Galati - peste doua zile, conform CEZ.

CEZ Oltenia a raportat un profit net de 95,2 milioane de lei pe anul 2006, cu 37,14% mai mare decit in 2005. Compania spune ca, intrucit vinzarile sale de energie au scazut cu 7% anul trecut, cresterea profitului se datoreaza veniturilor din exploatare, cu 13,04% mai mari decit valoarea planificata si cu 4,37% mai mari decit in 2005.