Presedintele american George W. Bush a exprimat ingrijorarea sa, ieri, fata de pericolul crescand de atacuri informatice contra Statelor Unite sau altor tari, primindu-l pe omologul sau eston Toomas Hendrik Ilves, a carui tara s-a confruntat recent c
Presedintele american George W. Bush a exprimat ingrijorarea sa, ieri, fata de pericolul crescand de atacuri informatice contra Statelor Unite sau altor tari, primindu-l pe omologul sau eston Toomas Hendrik Ilves, a carui tara s-a confruntat recent cu asemenea atacuri. Aceste atacuri "ne fac foarte vulnerabili. Estonia a cunoscut recent un val de atacuri informatice, in primul rand presedintele (Ilves) cunoaste bine problema", a declarat Bush, care a adaugat ca a avut "multe de invatat" de la Ilves in acest subiect.

Estonia a cunoscut recent o serie de atacuri pe Internet care au provocat serioase probleme la sistemele informatice ale tarii. Estonia l-a acuzat pe vecinul sau rus de a se folosi de aceasta noua arma intr-un moment cand relatiile bilaterale traversau o grava criza diplomatica.

La sfarsitul convorbirilor in Biroul Oval al Casei Albe, Bush si Ilves nu au mentionat explicit Rusia, noteaza AFP, consultata de Rompres.

Presedintele american l-a primit pe omologul sau Ilves intr-un moment cand relatiile intre Statele Unite si Rusia sunt ele insele intr-o faza proasta.

Bush il va primi pe omologul sau rus Vladimir Putin, duminica, la resedinta familiala din Kennebunkport. Bush va incerca, timp de doua zile, cu Putin, sa inlature iritarea produsa de proiectul antiracheta american pentru Europa. Rusia denunta in acest proiect o reluare a cursei inarmarilor.

Dar alianta intre Statele Unite si fostii sai sateliti sau foste republici ale Uniunii Sovietice ca Estonia sunt o alta sursa de tensiune.

Bush a reamintit angajamentul fostei republici sovietice alaturi de Statele Unite, descriind Estonia ca pe un "prieten foarte ferm" in Irak si Afganistan, cele doua principale teatre ale "razboiului contra terorismului" al presedintelui american.

Printre altele Bush a recunoscut "contradictia" existenta in politica americana de vize fata de tari aliate ca Estonia, ai carei resortisanti "sunt tratati diferit de altii in Europa", in pofida "marilor sacrificii" facute alaturi de americani. El a dat asigurari ca va continua sa lucreze cu Congresul la o modernizare a sistemului.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.