Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat, in sedinta din 25 iunie 2007, reducerea ratei dobanzii de politica monetara de la nivelul de 7,25 la suta pe an la 7,00 la suta, informeaza BNR, relateaza Rompres. De asemenea, CA a
Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat, in sedinta din 25 iunie 2007, reducerea ratei dobanzii de politica monetara de la nivelul de 7,25 la suta pe an la 7,00 la suta, informeaza BNR, relateaza Rompres. De asemenea, CA al BNR a mai hotarat exercitarea prin intermediul operatiunilor de piata a unui control al lichiditatii adecvat conditiilor de pe pietele financiare, precum si mentinerea nivelului actual al ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.
BNR reafirma ca va monitoriza cu vigilenta evolutiile indicatorilor macroeconomici si perspectivele acestora in vederea asigurarii conditiilor monetare compatibile cu atingerea obiectivelor de dezinflatie pe termen mediu si a consolidarii procesului de convergenta cu Uniunea Europeana, contand totodata si pe sprijinul celorlalte componente ale mixului de politici economice.
Conform BNR, evolutiile indicatorilor macroeconomici releva continuarea procesului de dezinflatie, o relativa temperare a ritmului de crestere economica, dar si adancirea deficitului de cont curent in contextul persistentei unei dinamici inalte a absorbtiei interne.
Dinamica salariilor s-a mentinut la un nivel inalt, simultan cu accentuarea tensiunilor pe piata fortei de munca. In plan monetar, se remarca o incetinire marginala a ritmului de crestere a creditului neguvernamental, in conditiile unei temperari a dinamicii imprumuturilor in moneda nationala si ale intensificarii ritmului de crestere a creditelor in valuta.
In luna mai, rata anuala a inflatiei s-a situat la nivelul de 3,81 la suta, inferior nivelului de 4,87 la suta inregistrat in luna decembrie 2006. Usoara crestere fata de luna precedenta se datoreaza ajustarii chiriilor pentru locuintele de stat si majorarii unor preturi volatile (legume, fructe, combustibili), nivelul atins de rata anuala a inflatiei in luna mai fiind compatibil cu atingerea obiectivelor de dezinflatie pe termen mediu, se arata in comunicatul BNR.
Inflatia de baza, calculata prin eliminarea impactului taxei pe viciu, a coborat la nivelul de 2,7 la suta, in luna mai, fata de 2,8 la suta in luna aprilie si 3,0 la suta in decembrie 2006.
Reducerea inflatiei de baza atesta mentinerea unor conditii monetare de ansamblu restrictive in contextul recentelor ajustari ale nivelurilor instrumentelor de politica monetara, al unei aprecieri mai pronuntate a monedei nationale si al mentinerii nivelului actual al ratelor rezervelor minime obligatorii.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.