>> Banca a inceput sa acorde, de ieri, imprumuturi dupa noile norme de creditare.

>> Renuntarea la avans sau reducerea acestuia va fi hotarata in functie de piata imobiliara.

>> La contractarea unui credit, relevant va fi profil
>> Banca a inceput sa acorde, de ieri, imprumuturi dupa noile norme de creditare.

>> Renuntarea la avans sau reducerea acestuia va fi hotarata in functie de piata imobiliara.

>> La contractarea unui credit, relevant va fi profilul de risc al clientului, nu venitul minim necesar.


Banca Comerciala Romana (BCR), cea mai mare institutie de credit din Romania, a inceput sa acorde, luni, credite pentru persoanele fizice conform noilor norme de creditare, urmand ca din semestrul al doilea sa introduca posibilitatea contractarii de imprumuturi cu avans zero, si prognozeaza dublarea mediei lunare a vanzarilor creditului de retail in trimestrul trei.

Volumul creditelor se va dubla
"Media lunara a creditelor de retail va creste de doua ori in trimestrul al treilea fata de luna mai, iar dupa trimiterea informatiilor pozitive (catre Biroul de Credit - n.r.) si renuntarea la avans, avansul mediu lunar in semestrul al doilea va fi de trei ori mai ridicat decat in mai", a declarat ieri Dorin Cojocaru, directorul Directiei Credite Retail a bancii. El estimeaza un impact semnificativ pe piata imobiliara ca urmare a schimbarii metodologiei. "Preturile din real estate au crescut cu 10-15% de la inceputul anului in asteptarea Regulamentului 3 al BNR (de relaxare a creditarii - n.r.)", a spus Cojocaru.
Acesta a mentionat ca renuntarea la avans sau reducerea acestuia va fi hotarata in functie de semnalele primite din piata imobiliara, ceea ce inseamna ca BCR ar putea adopta aceasta masura in momentul in care se va inregistra o stabilizare relativa a preturilor activelor imobiliare. Directorul de comunicare al bancii, Corneliu Cojocaru, a mentionat ca acordarea de credite fara avans sau cu un avans mai redus este asteptata inainte de ultima parte a celui de-al doilea semestru.

Profilul de risc, cel mai important
In ceea ce priveste venitul minim necesar contractarii unui credit fara avans, directorul de retail considera ca acesta nu este relevant, mai important fiind profilul de risc al clientului. Solicitantii de credit vor putea contracta imprumuturi cu un grad de indatorare de pana la 65%, aplicat la venitul net eligibil al familiei, se arata intr-un comunicat al bancii. Gradul de indatorare admis pentru fiecare solicitant depinde de profilul de risc al clientilor si de comportamentul de plata al acestora. "Clientul care poate accesa un credit cu grad de indatorare de 65% este cel care nu a avut intarzieri mai mari de 30 de zile la plata altor credite in sistemul bancar in ultimul an. In cazul in care intarzierile au depasit 60 de zile, clientul este penalizat, iar daca durata este mai mare de 90 de zile persoana poate accesa un imprumut daca valoarea restantelor nu a depasit 100 de lei", a afirmat Dorin Cojocaru. Gradul minim de indatorare este de 52,68%, potrivit noilor norme ale BCR. Cosul minim de subzistenta va fi diferentiat pe regiuni geografice si in functie de localitatea de domiciliu. Diferenta dintre veniturile luate in calcul, in functie de regiune si domiciliu, este de 20%. BCR va accepta pentru calculul capacitatii de rambursare si veniturile a pana la patru coplatitori interni, persoane care locuiesc impreuna cu solicitantul si semneaza contractul de credit in calitate de coplatitori. Pentru imprumuturile garantate cu garantii reale, BCR va accepta si pana la patru coplatitori externi, care nu locuiesc impreuna cu solicitantul.


>> Credite mai mari
In cazul unei familii formate din doua persoane, cu un venit pe familie de 2.000 lei, suma maxima care poate fi imprumutata, in functie de regiune si mediul in care traieste clientul, este cuprinsa, conform noilor norme, intre 45.800 si 54.600 de euro. Pentru doua persoane cu un venit cumulat de 7.000 lei suma poate urca la 205.000-214.000 de euro.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.