"Schimbarea climei este cea mai importanta problema politica a Uniunii Europene", a declarat presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, dupa vizita efectuata ieri in Groenlanda, teritoriu danez (autoguvernat) unde a remarcat transformarile
"Schimbarea climei este cea mai importanta problema politica a Uniunii Europene", a declarat presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, dupa vizita efectuata ieri in Groenlanda, teritoriu danez (autoguvernat) unde a remarcat transformarile dramatice suferite pe aceasta insula, informeaza Hotnews.

"Trebuie sa facem mai mult, situatia este dramatica", a declarat Barroso, citat de cotidianul danez Politiken.

Acesta este de parere ca Groenlanda - acoperita in proportie de peste 80% de gheata - este fara indoiala una din zonele cele mai afectate de incalzirea globala, remarcand acest lucru in timpul vizitei efectuate pe insula.

Barroso a dat curs invitatiei premierului Groenlandei Hans Enoksen si a premierului danez Anders Fogh Rasmussen, de a vizita ghetarul Sermeq Kujalleq, un sit protejat de ONU. Ghetarul se topeste intr-un ritm foarte alert, verile Groenlandei fiind astazi mult mai lungi decat in trecut. Comisarul, insotie de sotie, a mai vizitat si ghetarul Lyngmark, si acesta amenintat cu disparitia...

"Este foarte important pentru mine sa am contact direct cu societatile afectate de schimbarile climatice. Este mult diferit fata de ceea ce se poate citi in studiile cercetatorilor. Ma voi intoarce la Bruxelles si voi continua lupta pentru o elaborarea unor angajamente politice mai ferme pentru combaterea schimbarilor climatice", a mai spus Barroso.

Acesta a mai declarat ca spera ca elementele unui nou tratat international care sa il inlocuiasca pe cel de la Kyoto, ce va expira in 2012, sa fie schitate pana la summit-ul ONU pe problemele incalzirii globale, ce va avea loc in decembrie 2007 in Bali, Indonezia.

Comisia Europeana va publica vineri documentul "Adaptarea la schimarile climatice in Europa - Optiunile de actiune ale UE."

Proiectul avertizeaza ca in cazul in care nu se va interveni rapid, tarile europene se vor confrunta cu o crestere mare a frecventei dezastrelor naturale. Acestea vor fi extrem de costisitoare si vor afecta sistemul economico-social al Europei, se mai arata in documentul citat de International Herald Tribune.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.