Naveta americana Atlantis, cu cei sapte astronauti la bord, si-a incheiat misiunea dupa ce a indeplinit cu succes constructia Statiei Spatiale Internationale (ISS). Atlantis s-a desprins de ISS pe 8 iunie, la ora 14.42 GMT.
Inainte de a pleca sp
Naveta americana Atlantis, cu cei sapte astronauti la bord, si-a incheiat misiunea dupa ce a indeplinit cu succes constructia Statiei Spatiale Internationale (ISS). Atlantis s-a desprins de ISS pe 8 iunie, la ora 14.42 GMT.
Inainte de a pleca spre Pamant, copilotul Lee Archambault a efectuat un tur foarte aproape de ISS, la aproximativ 200 de metri distanta, pentru a-i permite echipajului sa fotografieze noua antena dubla solara instalata pe statie in timpul acestei misiuni.
Cateva ore mai tarziu, astronautii Patrick Forrester si Steven Swanson au efectuat o ultima inspectie a scutului termic al navetei cu ajutorul unei camere video de inalta definitie instalate la extremitatea unui brat robotizat al navetei. Imaginile au fost transmise la centrul de control din Houston, unde vor fi analizate de specialisti. Rezultatele definitive, care la prima vedere nu au indicat nici o problema, vor fi cunoscute ceva mai tarziu.
Aceasta inspectie a devenit una de rutina de la accidentul navetei Columbia, din februarie 2003. Naveta s-a dezintegrat la intrarea in atmosfera, iar in acest accident au murit cei sapte astronauti care formau echipajul. Catastrofa s-a produs din cauza unei fisuri in scutul de protectie termica provocate de impactul cu o bucata de spuma izolatoare desprinsa de pe rezervorul extern in momentul lansarii.
Inspectia a fost efectuata in momentul in care Atlantis se gasea la distanta de 74 de kilometri de ISS. In cazul in care astronautii ar fi detectat o problema tehnica, naveta ar fi putut sa se intoarca pe statie.
In timpul misiunii de zece zile, astronautii de pe Atlantis au instalat un tronson metalic cu o greutate de peste 16 tone care a marit structura ISS si o a treia pereche de antene solare. Astronautii au avut nevoie de patru iesiri in spatiu pentru a rezolva aceste sarcini si pentru a repara scutul de protectie termica fisurat in timpul lansarii navetei.
De asemenea, naveta l-a transportat pe ISS pe astronautul american Clayton Anderson, care a inocuit-o pe Sunita Williams, a carei misiune de sase luni pe statie s-a incheiat. Clayton Anderson va ramane pe statie patru luni, alaturi de colegii sai rusi, Fiodor Iurtsikin si Oleg Kotov. Astronauta americana de origine indiana Sunita Williams a batut recordul de sedere in spatiu pentru o femeie. Williams a sosit pe ISS pe 10 decembrie.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.