Numai sase judete din Romania scapa de seceta in aceasta vara. Canicula si presiune atmosferica scazuta in sudul tarii si vijelii in nordul, vestul si centrul Romaniei, asa arata prognoza de azi a Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM).

Numai sase judete din Romania scapa de seceta in aceasta vara.

Canicula si presiune atmosferica scazuta in sudul tarii si vijelii in nordul, vestul si centrul Romaniei, asa arata prognoza de azi a Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM). Ortansa Jude, sefa laboratorului de prognoze meteo ANM, a precizat ca opt judete si Bucurestiul au primit de azi o avertizare cu cod portocaliu (n.r. - fenomene meteorologice periculoase de intensitate mare - vint, ploi abundente, descarcari electrice, grindina, canicula). "Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Ialomita, Calarasi, Braila si Bucuresti vor avea temperaturi intre 38-40 de grade, iar indicele de temperatura-umezeala va depasi pragul critic de 80. De asemenea, in vestul, centrul si nordul tarii se asteapta vijelii, izolat ploi torentiale, in general fenomene paguboase", a incheiat Jude.

Nici prognoza din aceasta vara nu arata o posibila scadere a temperaturilor. Directorul Administratiei Nationale de Meteorologie, Ion Sandu, a declarat luni pentru NewsIn ca temperaturile in aceasta vara vor fi probabil peste 44,5 grade Celsius, insa nu a putut estima cit timp se vor inregistra aceste valori. Invitat la o conferinta despre efectele secetei, directorul ANM a atras atentia asupra faptului ca Romania a inregistrat intre septembrie 2006 - 31 mai 2007 cel mai mic volum de precipitatii din istorie si, potrivit prognozelor, seceta se va accentua "n perioada iulie - august si "va deveni catastrofala "n luna septembrie".

Saptamina trecuta, reprezentantii ANM au prezentat harta tarii cuprinse de seceta. Astfel, judetele care se confrunta cu rezerve scazute de umiditate in sol sint Iasi, Vaslui, Galati, Buzau, Braila, Tulcea, Constanta, Ialomita, Calarasi, Ilfov, Giurgiu si Olt. Seceta puternica se inregistreaza si in centru-est si nord, in Dolj, Arges, Dimbovita, Prahova, Brasov, Vrancea, Neamt, Bistrita-Nasaud si Satu Mare. Conform ANM, numai "n sase judete, din centru si centru-vest, nivelul de umiditate din sol are o valoare satisfacatoare: Sibiu, Arges, Gorj, Hunedoara, Caras-Severin si Mehedinti.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.