La Braila, se anunta o vara muzicala la "temperaturi" inalte. Editia din acest an a Festivalului si Concursului International de Canto "Hariclea Darclée", care se va desfasura in perioada 18-29 iulie, este una speciala, ce abunda in manifestari meni
La Braila, se anunta o vara muzicala la "temperaturi" inalte. Editia din acest an a Festivalului si Concursului International de Canto "Hariclea Darclée", care se va desfasura in perioada 18-29 iulie, este una speciala, ce abunda in manifestari menite sa celebreze aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Vazute sub raport numeric, Festivalul si Concursul Darclée precum si Cursurile de Maiestrie Artistica, Master Classes, oferite de catre soprana Mariana Nicolesco, vor reuni 150 de concurenti din 25 de tari, in timp ce o privire retrospectiva asupra editiilor anterioare arata ca, pana acum au participat peste 1.200 de artisti - din Romania si din alte 40 de tari de pe mapamond. "Daca la editia anterioara a Cursurilor de Maiestrie Artistica s-au inscris in proportie de 90 la suta talente tinere, care nu mai venisera pana atunci la Braila, iata ca la competitia din acest an ei au fost primii care s-au inscris. Fapt ce arata masura in care s-au institutionalizat manifestarile muzicale asezate sub numele tutelar al Haricleei Darclée, ceea ce este remarcabil pentru cultura romaneasca", declara Mariana Nicolesco. "Poate si datorita carierei mele in acest mare repertoriu", mai spune renumita soprana, "sunt fericita sa abordam acum unele culmi in belcanto dramatic, cu magnificele regine donizettiene, in dorinta noastra de a oferi bucurie tuturor".
Editia din acest an va debuta cu ceremonia deschiderii si concertul inaugural, la care vor lua parte laureati ai editiilor precedente, precum si tineri instrumentisti de talent. Prima etapa a concursului are loc intre 19 si 22 iulie - in aceasta zi va fi adus un omagiu marelui bariton Nicolae Herlea, la implinirea varstei de 80 de ani (La multi ani, maestre!).
Pentru prima oara in Romania, va fi prezentat, in data de 27 iulie, un spectacol cu cele mai frumoase scene din Donizetti inchinate reginelor Anna Bolena, Maria Stuarda si Elisabetta I din Roberto Devereux, personaje pe care Nicolesco le-a interpretat cu brio pe marile scene internationale.
In data de 28 iulie este programat, pe Esplanada Dunarii, Concertul de Gala "Europa canta cu noi", dedicat aderarii Romaniei la UE, manifestare la care au fost invitati mai multi ambasadori acreditati la Bucuresti. Concertul - la care sunt asteptati in jur de 15.000 de iubitori ai muzicii - ca de altfel si celelalte sustinute de Orchestra Festivalului Darclée - Eurolirica si Corul Filarmonicii George Enescu - va fi dirijat de maestrul italian Marco Balderi. Tot Balderi va dirija si concertul Galei laureatilor, programata pentru 29 iulie, in cadrul careia vor canta artistele si artistii premiati de Juriul international al Concursului, din care, alaturi de Mariana Nicolesco, fac parte Nicolae Herlea, Clauspeter Koscielny si Dietter Topp (Germania), Jacques Fournier (Franta), Daniel Kotlinski (Polonia) si Claudio Gallina (Italia).
Omagiind, de ani buni, memoria celebrei Darclée, chiar in teatrul in care aceasta debuta, in 1881, Mariana Nicolesco inscrie, in cartea de aur a evenimentelor scenei lirice romanesti, un capitol de incontestabila notorietate internationala.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.