Corespondenta din Strasbourg
Cel mai asteptat eveniment al sesiunii de vara a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei este raportul privind inchisorile secrete ale CIA din Europa, ce va fi prezentat azi in plen.
Presedintele APCE, Rene Van der Linden (foto), a recunoscut, ieri, ca in ciuda optimismului aratat de liderii de la Strasbourg, organismul european poate in cel mai fericit caz sa enunte "condamnari politice" la adresa statelor in care se va dovedi ca au existat inchisori secrete ale CIA. Dupa cum se stie, Romania a fost nominalizata in acest sens in raportul APCE intocmit de elvetianul Dick Marty, dar contesta acest lucru.

UN PAS. "Daca noi nu am fi vorbit despre inchisori, atunci nimeni nu ar fi facut-o", s-a plans Van Der Linden. "Nu putem insa accepta ca serviciile secrete sa eludeze legislatia internationala", a adaugat politicianul olandez. Intrebat care ar trebui sa fie pedeapsa pentru Statele Unite, in cazul in care acuzatiile din raportul lui Dick Marty se vor dovedi reale, Van Der Linden s-a limitat la a ridica din umeri.
In alta ordine de idei, o stire confirmata ieri, dar despre care se vorbeste aici de mai multe zile, este ca in timpul sesiunii de toamna a APCE va veni la Strasbourg, pentru prima data, Patriarhul Moscovei, Aleksei al II-lea. O invitatie similara a fost facuta si Papei Benedict al XVI-lea, insa serviciul de presa al Vaticanului nu a oferit nici un raspuns.
>