Numai doua saptamani au fost de ajuns pentru a vedea euro coborand de la 3,28 - 3,29 lei la 3,16 lei, iar dolarul de la 2,4579 la 2,3666 lei.
In urma cu cateva luni guvernatorul BNR compara leul cu un a€˛Rocky al finantelor". Ultimele saptamani au aratat insa ca moneda nationala s-a transformat in Rambo, el a€˛secerand" totul in jur, ceea ce i-a facut pe unii analisti sa declare ca euro ar putea scadea in perioada imediat urmatoare chiar pana la 3 lei, nivel prevazut abia pentru 2012 sau 2014. Aprecierea semnificativa a leului, care a depasit toate monedele din zona, este consecinta intrarilor tot mai mari de a€˛bani fierbinti" in piata, dar si de valuta forte venita de la romanii care muncesc in afara tarii. Acestia din urma au trimis anul trecut acasa aproape 6 miliarde euro, conform datelor furnizate de BNR, insa suma este cu mult mai mare, ea neluand in calcul banii veniti a€˛la sacosa". Adaugand si vanzarile realizate de exportatori sau capitalul nespeculativ rezultat din investitiile directe in economia romaneasca, avem un tablou complet, care a facut ca volumul tranzactiilor din mai de pe piata valutara sa se ridice la aproape 27 miliarde euro, mai mult cu 78% comparativ cu luna similara din 2006. Vineri cursul mediu al euro a coborat de la 3,1999 lei, in sedinta precedenta, la 3,1774 lei, in piata cotatiile fiind cu mult mai scazute, 3,1635 - 3,1695 lei, fata de 3,2020 - 3,2050 lei la deschiderea sedintei.
La aprecierea leului un rol important a revenit si guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, care a afirmat vineri ca institutia pe care o conduce nu intentioneaza sa intervina pe piata valutara, decat in cazul in care ar fi a€˛foarte ingrijorata". De asemenea, cresterea dobanzilor overnight la valori de 4,5 - 8%, la deschiderea de vineri, pana la 12 - 20%, fata de circa 2% in cursul sedintei de joi, a reprezentat un alt factor determinant pentru speculatori sa vanda euro si sa plaseze in lei.